KRISTIANSAND: — Nå sliter vi enda mer, opplyser linjedirektør ved Color Line, Odd Grønberg, til fvn.no fredag kveld.

For få minutter siden ble ferjeavgangen klokken13.45 fra Hirtshals kansellert. Det samme er avgangen fra Kristiansand klokken 19.15. Etter å ha operert på overtid i flere timer i håp om å kunne legge til kai i Hirtshals i 16-tiden, er nå avgangen kansellert.

— Vi mister en rundtur slik det er nå, sier Grønberg.

Årsaken er verken snø, slaps eller høye bølger, men sterk vind som nærmest blåser småstein nede ved Hirtshals.

— Vinden gjør at det er vanskelig å manøvrere ferjen. Den er så sterk at man klarer ikke å snu ferjen når den skal innforbi moloen. Ferjen må innforbi moloen og deretter snu, forklarer Grønberg.

Dermed sliter ferjen med å legge til kai i Hirtshals. Grønberg regner med at rundt 600-700 passasjererer rammet, som følge av værforholdene som hindrer ferjetrafikken i å gå som normalt.

Linjedirektøren har likevel håp om at Christian IV skal gå som planlagt fra Hirtshals klokken 01.15 i natt og ha påfølgende avgang fra Kristiansand klokken 08.15 lørdag morgen. Men han tar forbehold om at ferjen klarer å komme innforbi moloen i Hirtshals.

— Kapteinen har sett på værprognosene og har meldt til oss at det skal bli et dropp i vinden i løpet av kvelden. Er ferjen først kommet innforbi moloen, så kommer den ut igjen også, sier Grønberg som vurderer forholdene fortløpende, og tar en avgang av gangen.

Informerer trailersjåfører om forholdene

Når det kommer til snøen har Color Line, i samarbeid med Statens Vegvesen, utarbeidet en plan.

— Med tanke på fjoråret har vi sammen med vegvesenet utarbeidet en plan. Vi går nå ut å gir beskjed til utenlandske trailersjåfører om at det er ruskeføre her i Norge, og gir beskjed om at de kan risikere å bli stoppet dersom de ikke er godt nok skodd for veiføret her. Dermed håper vi at de som føler seg truffet heller står over turen, sier Grønberg.

Innstilte flyavgang

På Kjevik frykter de heller ikke for snøfallet. De er mer bekymret over at det meldes sterk kuling opp til liten storm.

— I prinsippet skal ikke snøen føre til problemer for oss her ute på Kjevik. Vi klarte oss i fjor, og regner med at vi klarer oss nå også. Da er det verre med vinden. Den har allerede ført til at 12.30 flygingen til Kristiansand er blitt innstilt, opplyser Lufthavnsjef på Kjevik, Tomas Langeland, til fvn.no.

Krossvind

Det er krossvind på rullebanen som førte til at 12.30 flygingen fra København ble innstilt.

— Flyet fra København klarte ikke å lande, og valgte å kjøre til Stavanger i stedet. Det er foreløpig den eneste flygingen som er innstilt så langt i dag, men vi får se hva som skjer fremover, sier han.

Snøfallet er de godt utrustet til å klare, så da er det bare opp til bilistene å komme seg frem i tide.

— Det største problemet under snøkaoset i fjor var at bilistene ikke klarte å komme seg frem til flyplassen i tide. Så vi får håpe det ikke gjentar seg i år, sier han.