Se video fra " Tommy" her

Kristiansand: I alt 200 studenter er involvert i årets vinterfestival Kultopia. Hovedsatsingen er The Whos rockemusikal "Tommy" , et samarbeid mellom studenter og Agder Teater. Stykket har aldri før vært oppsatt i Norge og har premiere i kveld.

Det er i tillegg duket for konserter med blant andre Christel Alsos og Hanne Boel. Det blir utstillinger, cabareter og teaterforestillinger hovedsakelig i regi av studenter. Årets Kultopia bygger på erfaringene fra festivalen i 2005. Da ble musikalen "Hair" satt opp i stortelt på torvet. Nå er festivalen flyttet innendørs til havenkvartalet vis à vis Clarion Hotel Ernst.

— Vi har lært mye siden "Hair". Og vi har langt bedre arbeidsforhold etter at vi har kommet under fast tak, forteller festivalsjef Marit Sæther. Festivalen har fått en større bredde siden sist da Kultopia kun besto av musikalen.

Utfordrer næringslivet. Kultopia koster 2,7 millioner kroner og er hovedsak finansiert av Studentsamskipnaden, Cultiva og billettsalg. Sponsormidler utgjør knappe 400 000 kroner, og festivalsjefen er skuffet over at næringslivet ikke viser større interesse for å støtte studentenes kulturliv.

— Studentene legger igjen 1,5 milliarder kroner i Kristiansand hvert år. Hvis vi skal lykkes med å trekke studenter hit til byen så må vi oppføre oss som en storby.

Tallet hun viser til er en utregning Studentorganisasjonen i Agder har gjor basert på antall studenter og inntekt fra Statens Lånekasse. Utfordringen til næringslivet er forankret i Kultopias grunnide der det heter at målsettingen er å "gradvis øke satsingen på kultur og velferd som redskap for også å gjøre Sørlandet til landets mest interessante studiedestinasjon". Men dette blir vanskelig så lenge næringslivet ikke gir mer tilbake, hevder Sæther.

Elton John og Jack Nicholson. Musikalen Tommy ble skrevet i 1969, hovedsakelig av The Who-gitarist Peter Townshend. Den har blitt oppført på Broadway og da den ble filmatisert i 1975 hadde blant andre Tina Turner, Jack Nicholson og Elton John hovedroller. The Who og Eric Clapton var dessuten med som musikere. Stykket har aldri vært oppført i Norge før i kveld - da som studentoppsetning i Kristiansand.

I musikalen blir den unge Tommy vitne til at hans far dreper sin mors elsker, angivelig i selvforsvar. Gutten får beskjed fra foreldrene om at han må holde kjeft om hendelsen. Inntrykket er så sterkt at Tommy mister munn og mæle. Han blir dessuten både blind og døv. Oppveksten blir ikke særlig bedre. Uten å kunne rope om hjelp eller yte motstand blir Tommy utnyttet av suspekte familiemedlemmer og venner. Men så finner han sin nisje: flipperspill. Dermed kan det se ut til at sjebnen kan snu for unge Tommy.

"Tommy" har premiere torsdag kveld og spilles hver dag frem til 24. mars.