Oslo: — Jeg vet fra egen praksis at hjelpeapparatet har vært utilstrekkelig, sier Kari Henriksen (Ap), statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet.

Få plasser

Fædrelandsvennen skrev i går at det i Agder bare finnes 58 behandlingsplasser for 3800 narkomane. Henriksen har selv jobbet med rusavhengighet, og har dette som ett av sine viktigste arbeidsfelt i departementet. Hun blir overrasket over de høye tallene.

— Jeg ser at det tallet er presentert, og hvis det stemmer, er det et høyt tall. Men det betyr ikke at alle de 3800 har søkt om hjelp, sier Henriksen.

— Regjeringens politikk er at behandlingstilbudet skal bedres, men vi er ikke kommet godt nok i havn når det gjelder rusavhengighet. Rusfeltet skal prioriteres høyere, og det er kommet en opptrappingsplan for dette. Vi har en utfordring når det gjelder rusavhengige som har tung problematikk. De skal få den beste behandlingen, sier hun.

Gjennom egen erfaring mener hun at hun har en stor oversikt over rusproblematikken.

— Dermed vet jeg også at de beste løsninger ikke er ad hoc, men å gjøre en grundig jobb og utvikle en robust og stabil tjeneste for brukerne.

Følge opp

Hun er fullt klar over mangelen på behandlingsplasser.

— Situasjonen er ikke god nok, regjeringen vil følge dette tett opp. Dette er et viktig satsningsfelt. Hele regionen har utfordringer når det gjelder kapasitet. Men vi har nå begynt arbeidet gjennom opptrappingsplan for rus. I år er det satt av 125 millioner øremerkede kroner til sektoren, i tillegg til at rus og psykiatri skal prioriteres internt. Det betyr at vi er kommet et stykke på vei. I april neste år vil Bjarne Håkon Hansen presentere konkrete tiltak gjennom samhandlingsreformen.

Slik det kom frem i Fædrelandsvennen i går, må de som står på venteliste vente opp til tre måneder for å få plass i behandling.

— Vi har en utfordring når det gjelder ventetid. Samtidig er det viktig å formidle at narkomane har like pasientrettigheter som andre, det betyr at de skal ha en faglig individuell vurdering og rett til fritt sykehusvalg.

— Men er det godt nok?

— Helse Sør-Øst har behandlingsplasser som skal dekke behovet for hele regionen. I tillegg har de inngått avtaler med private. Det de ikke kan skaffe av plasser, plikter de å kjøpe.