KRISTIANSAND: — Ettersom advokat Sigurd Klomsæt selv ikke har klart å legge fram nye bevis, anser jeg sannsynligheten for en ny rettsrunde som liten. Med min kunnskap om saken, som jeg har fulgt som vanlig mediebruker, virker Klomsæts begjæring om gjenåpning å være temmelig mager. Kort sagt ser jeg ingen nye beviser. Og det er jo en svakhet, påpeker Tore Sandberg overfor Fædrelandsvennen.

Mandag fikk han fikk oversendt Klomsæts skriftlige argumentasjon.

— Det må finnes nye tråder å trekke i dersom en straffesak skal behandles på nytt. Jeg har ikke klart å finne slike, verken i Klomsæts gjennomgang eller etter å ha sett TV 2s Tabloid om samme sak mandag kveld.

Av samme grunn har privatetterforskeren heller ingen planer om å engasjere seg i saken på eget initiativ.

— Vi skal også huske på at det sitter pårørende som vil bli sterkt berørt av ny rettsrunde. Også det må være med i vurderingen av ny, juridisk gjennomgang, selv om slike hensyn ikke han hindre en gjenopptakelsesbegjæring man mener det er grunnlag for, mener Sandberg.

Ikke godkjent - Mandag ble det kjent at Viggo Kristiansen er villig til å la seg teste av løgndetektor for å bevise sin uskyld. Kommentar til det?

— Resultater av test med løgndetektor er ikke godkjent som bevis i norsk rett. Derfor vil testresultater i seg selv, juridisk sett, ikke ha avgjørende verdi. Såkalte polygraftester kan eventuelt tillegges en viss vekt sammen med andre bevis. Men ikke som et isolert poeng.

Sandberg sier at Viggo Kristiansen selvsagt har rett til å forsøke ny rettssak, dersom han med seg selv vet han er uskyldig dømt.

— Men forsøket, slik advokat Klomsæt har lagt det fram, har en svakhet ved at han ikke har presentert noe nytt.

Privatetterforskeren sier det finnes rettspraksis for gjenåpning av sak, selv om det på forhånd ikke ble lagt fram nytt materiell.

— Den gang handlet det om ny analyse av beviser. Men det gjaldt ikke en drapssak.

Tore Sandberg synes Sigurd Klomsæts begjæring preges av mange antakelser.

Eneste mulighet - Jeg registrerer at han trekker fram det såkalte mobiltelefonbeviset og det faktum at det aldri ble gjort DNA-funn som med sikkerhet knytter Viggo Kristiansen til drapsstedet. Dette er forhold som er grundig drøftet og belyst av to rettsinstanser. Men skulle Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker beslutte gjenåpning av saken, kan dette være et eventuelt grunnlag. Men dette er en avstandsvurdering, uten at jeg har grunnlag fra sakens dokumenter., sier Tore Sandberg.

— Kan det være nok til at du selv vil se nærmere på saken?

— Generelt sett kan tvil om domsgrunnlag gi grunn til et første møte. Men derfra til aktiv bistand er veien lang. Og ingen har bedt meg om å gjøre det.

For ti år siden engasjerte Tore Sandberg seg i en annen dobbeltdrapssak. Fritz Moen var dømt for å ha drept to unge kvinner i Trondheim på 1970-tallet. I 2006, etter sin død, ble Moen frikjent for begge.

— I utgangspunktet var jeg tvilende til dommene mot Moen. Det er jeg ikke når det gjelder dommen til Kristiansen. Samtidig er det et faktum at politiets arbeidsredskaper for 30 år siden står langt tilbake i forhold til utstyr som ble brukt i 1980, sier Tore Sandberg.