KRISTIANSAND: — Det eneste som kverner inne i hodet er muligheten til å vinne neste gang. Tidligere tap fornektes, og fokus er rettet inn mot neste spill, sier psykologspesialist Gunnar Oland Åsen.

Se intervju med Åsen: — Spilleavhengighet er virkelighetsflukt Kristiansanderen har jobbet med spilleavhengige siden midten av 90-tallet. Les mer om hans erfaringer med spilleavhengige i torsdagens Fædrelandsvennen.

Bedragerisiktede Bjarte Baasland har i avhør med politiet innrømmet å ha lånt om lag 60 millioner kroner. Pengene brukte han til kunnskapsspill på idrett hos selskapene Centrebet og Bet 365. Psykolog Oland Åsen mener det er fullt mulig å spille bort slike summer.

— Det er mulig hvis du utvikler en avhengighet. En slik avhengighet medfører at du benekter tapene du får. Da kan du fortsette å spille til du taper store summer, også summer som det her er snakk om, sier Oland Åsen til fvntv.

Ifølge Bjarte Baaslands forsvarer, Hege Birkeland Ersdal, er pengene tapt. Gamblingen skal ha startet da han ikke klarte å betjene gjelden han hadde da han dro fra Norge i 2005. Les også: Brukte 60 millioner på nettgambling

- Fullt mulig å spille bort millioner

I 2003 var ni av ti som ringte Hjelpelinjen for spilleavhengige avhengig av spill på spilleautomater. Etter at automatene forsvant sommeren 2007 har henvendelsene fra disse sunket dramatisk. I stedet er det personer som er avhengig av pokerspill på nett og nettbaserte dataspill som World of Warcraft som tar kontakt.

Ifølge Aftenposten er det disse to gruppene som dominerer blant de spilleavhengige som ringer Hjelpetelefonen. Den tredje største gruppen er de som oppgir å være avhengige av oddsspill.

Tidligere daglig leder i Hjelpelinjen for spilleavhengige, Trond Aspeland, tror også det er fullt mulig at Baasland har klart å spille bort nesten 60 millioner kroner på nett.

— Vårt generelle inntrykk er at man kan spille for de summer man kan skaffe til veie, sier Aspeland til Nettavisen.

Hans Martin Nakkim i spillselskapet Betsson sier til samme avis at han reagerte med vantro da han fikk høre om beløpet.

— Jeg har jobbet flere år i bransjen, og verken jeg eller kolleger jeg har snakket med har hørt om lignende tilfeller tidligere, sier han, og mener at må ha sviktet i rutinene hos flere for at noe slikt skal være mulig.

— Vi kan jo starte med banken, sier han til Nettavisen.

Video: Intervju med Åsen: — Spilleavhengighet er virkelighetsflukt