KRISTIANSAND: Det er konklusjonen i granskingsrapporten som Kristiansand Revisjonsdistrikt har utarbeidet på oppdrag fra bystyret.

– Veldig flott. Nå kan vi legge denne vonde saken død. Dette er veldig viktig for Frp i Kristiansand, sier Frps fungerende gruppeleder Rune W. Rasmussen.

Stian Storbukås er fremdeles sykemeldt og svarer ikke på henvendelser fra Fædrelandsvennen. Men i en pressemelding uttaler han følgende:

"-Jeg har hele tiden vært klar på at verken jeg eller gruppestyret har presset noen ut av sine verv, og sånn sett er resultatet av revisjonen ikke overraskende.

I ettertid er jeg glad at denne revisjonen fant sted, slik at ikke disse ryktene hadde blitt hengende over min person eller Kristiansand FrP. Derfor er det en ekstra styrke at dette arbeidet er utført av profesjonelle og nøytrale mennesker.

Jeg føler dessverre jeg har blitt offer for en viss forhåndsdømming i denne saken, og det har vært en personlig belastning. Utover det, anser jeg meg ferdig med dette."

Subjektivt

Bystyret vedtok gransking i et lukket bystyremøte i fjor høst. Flertallet mente det var meget alvorlig hvis en politiker ble presset vekk fra folkevalgte verv av andre folkevalgte, og at man måtte til bunns i saken.

– Vi stemte mot. Men i ettertid ser jeg at rapporten var nødvendig. Dette hadde blitt hengende ved oss hvis ikke revisjonen så klart hadde gått inn og funnet fakta, sier Rasmussen.

Komunerevisor Kari Thomassen kommenterer revisjonens arbeid på denne måten:

– Vår konklusjon er klar: Det kan ikke legges til grunn at Thrane ble påvirket til permisjon fra folkevalgte verv på en utilbørlig måte, selv om Thrane subjektivt opplever det slik.

Klar kritikk

Revisjonsrapporten retter imidlertid kritikk mot formannskapskontoret i Kristiansand kommune for at kontoret behandlet permisjonssøknaden fra Thrane uten å ta kontakt med henne.

Frp-ledelsen ga inntrykk av at Thrane kunne være alvolig syk da permisjonssøknaden hennes ble sendt inn.

«Det er uheldig at dette i første omgang ble behandlet som en melding om stående forfall uten at forholdet ble klarert nærmere direkte med Thrane. Dersom det var blitt gjort, er det mulig man ville fått mer klarhet i hva som lå bak permisjonssøknaden,» skriver revisjonen, og minner om at folkevalgte verv er personlige verv.

Ida Elise Thrane mener at hun på et gruppestyremøte 3. april i fjor fikk et ultimatum fra Storbukås og gruppestyret: Ta permisjon, eller mist muligheten til en politisk framtid.

Revisjonen har intervjuet hele bystyregruppen. Intervjuene holdes hemmelige av personvernhensyn.

Angrepet

Rapporten konkluderer med at Thrane og formannskapsmedlem Karina Udnæs mener Thrane ble presset ut, mens de andre på møtet ikke oppfattet det slik.

Stian Storbukås, Rune W. Rasmussen, Kai Odd Henriksen og Kai Magne Nerås sier de rådet henne til pause og mente det var best for henne grunnet hennes personlige problemer.

«At Thrane samme kveld angret på at hun skrev under permisjon, og dagen etter gikk til lege for å få erklæring på at hun kunne drive politikk, samt at hun ikke søkte permisjon fra fylkespolitikken, kan tyde på at hun har følt en pressituasjon. Dette gir imidlertid ikke grunnlag for å konkludere med at hun ble presset på en måte som de øvrige måtte oppfatte som utilbørlig,» skriver revisjonen.