KRISTIANSAND: Da en ledig dommerstilling skulle besettes ved Kristiansand tingrett sent i 2006, gikk den til konstituert statsadvokat Anne Gro Aanensen Kleven (45) ved Agder statsadvokatembete. Det spesielle er at hun var innstilt som nummer to, etter privatpraktiserende advokat Jens Freuchen (57).

Etter det Fædrelandsvennen har grunn til å tro, har Justis— og politidepartementet foretrukket den kvinnelige søkeren på tross av at Freuchen skal ha en bedre juridikum og både lenger og bredere praksis enn Kleven.

Det hører også med til historien at Innstillingsrådet for dommerutnevnelser, som innstiller overfor departementet i slike saker, praktiserer moderat kjønnskvotering. Når departementet fraviker innstillingen til fordel for en kvinne, går det følgelig lengre i kvoteringen.

Få kommentarer

  • Ingen kommentar, sier advokat Jens Freuchen.

— Ingen kommentar, sier påtroppende tingrettsdommer Anne Gro Aanensen Kleven.

— Ingen kommentar, sier sorenskriver Yngve Svendsen ved Kristiansand tingrett.

— Kun selve innstillingen er offentlig. Begrunnelsen er forbeholdt Kongen i statsråd, sier sorenskriver Gunnar Lind ved Salten tingrett i Bodø. Han er leder for Innstillingsrådet for dommerutnevnelser.

— Utnevnelsen ved Kristiansand tingrett skjedde etter at Likestilling- og diskrimineringsombudet hadde fattet vedtak i saken ved Tønsberg tingrett. Forøvrig ønsker vi ikke å kommentere saken ytterligere, skriver ekspedisjonssjef Anne K. Herse i Justis- og politidepartementet.

Hansen-saken

Rune Bård Hansen (50), jurist og for tiden konstituert lagdommer i Agder lagmannsrett, var ute for en lignende sak ved Tønsberg tingrett i fjor. Han klagde til Likestillings- og diskrimeringsombudet og fikk medhold.

— 9. oktober 2006 fattet ombudet et vedtak som sier at departementet hadde brutt likestillingsloven. Vedtaket ble stående upåanket, opplyser Hansen overfor Fædrelandsvennen.

— Hva ble den praktiske konsekvensen, den foretrukne kvinnen ble neppe fjernet fra jobben?

— Det ble hun ikke. Jeg er for tiden i forhandlinger med departementet om en økonomisk kompensasjon, slik lovverket åpner for.

Slik oppsummerer Rune Bård Hansen sitt syn på saken:

— Det er fastslått at selv ikke middelaldrende, velkvalifiserte menn kan diskrimineres. Jeg fikk oppleve det samme som kvinner har fått oppleve i alle år: At man forbigås kun fordi man har feil kjønn. Det føltes ille.