LILLESAND: 59 boliger i et første byggetrinn — men muligheter for atskillig flere på sikt, om politikerne vil. Det er fakta om tidenes største boligfelt som nå planlegges i en ny «sentrumsplan» for Høvåg.

— Dette må da være en ypperlig plass for en styrking av et sentrum i Høvåg, mener Erling Anders Løyning (53). Sammen med Jarl Richard Dalen fra Vennesla eier han utbyggingsselskapet Løyning og Dalen Invest as, som nå har startet forhandlinger med kommunen om en utbyggingsavtale. Planen kommer trolig til første behandling i kommunens planutvalg i løpet av april.

SENTRALT.

Løyning peker på at det nye feltet ligger rett over veien bare et par hundre meter fra Høvågheimen og et steinkast lenger fra Herredshuset og kirken.

— Og det er bare et par kilometer bort til butikken på Indre Årsnes, som vil bli enda bedre tilgjengelig når gang- og sykkelveien kommer.

POLITISK STRID.

Løyning og Dalen kjøpte eiendommen for fem år siden. Boligprosjektet har hatt en trang fødsel. Området lå i tidligere kommuneplaner som rent næringsområde, og det har vært politisk strid om endring til boligfelt. I fjor ble det først knapt flertall i planutvalget, og så i bystyrets kommuneplanbehandling. Men det ble forlangt at førsteutkastet med drøyt 100 boliger ble redusert til 60. Dette er nå gjort, men i tillegg er en god del av området stripet som kombinert næring/bolig. Gamle «Larsens Snekkerverksted», som nå står tomt etter tidligere båtinnredningsdrift, er i planforslaget tegnet rødt som fremtidig barnehagetomt. Denne eies av andre.

ANBEFALT.

Tidligere plansjef Camilla Espedalen anbefalte politikerne å satse på boliger for å styrke det gamle sentrumsområdet ved Høvåg kirkested. Dette støttes av nåværende plansjef Sindre Rørby, som mener dette er rett sted for et større boligfelt i Høvåg. Går kommunal behandling på skinner videre, kan første spadetak gjøres neste vår, antyder planlegger Jan Petter Laugen hos Asplan Viak.

Tekst: Vidar Fløde

vidar.flode@fvn.no - 977 07 707