KRISTIANSAND: Årsaken er at Ingar Pettersen ikke liker at Helse Sør-Øst blander seg inn og detaljstyrer hvordan han skal styre Rikshospitalet. Den utløsende saken var at Helse Sør-Øst nylig beordret Pettersen og styret for Rikshospitalet å umiddelbart stoppe byggingen av nytt pasienthotell på Radiumhospitalet, som sorterer under Rikshospitalet.

– Det er også flere saker enn dette, men jeg ønsker ikke å kommentere flere enn denne siste saken. Det har vært saker tidligere som jeg føler ikke har vært godt håndtert fra administrasjonen i Helse Sør-Øst, som gjør at jeg trekker meg, sier Pettersen.

Han har ikke opplevd at Helse Sør-Øst har blandet seg opp i hvordan han har styrt Sørlandet sykehus, kun Rikshospitalet.

– Jeg trekker meg med øyeblikkelig virkning også fra styret for Sørlandet sykehus fordi de to sykehusene har samme eier. Da er det vanskelig å se dette separat. Jeg tror det er klokt av meg å trekke meg som styreleder for begge sykehusene, sier Pettersen.

– Saken om byggingen av nytt pasienthotell på Radiumhospitalet er ingen god sak for oss, men vi hadde lagt et løp i styret for hvordan vi skulle håndtere den. Jeg har ikke gitt klarsignal for å reise bygget, og har bedt om en redegjørelse til styremøtet 22. februar om hvordan det likevel kan ha blitt satt i gang. Jeg kan ikke forholde meg til at Helse Sør-Øst da blander seg inn i hvordan vi skal håndtere denne saken, sier Pettersen.

– Når vi som styre har lagt et løp, forventer jeg at vi gjør det etter vårt beste skjønn. Når det blir mange meninger om saken fra mange kanter, blir det vanskelig å forholde seg til som styreleder, sier Pettersen.

– I en pressemelding skriver du at «fastlåste holdninger til vedtak fra enkeltmedlemmer i styret sjelden fører fram til gode løsninger». Hva mener du med det?

– Det går på meg, hvis jeg blir bundet opp av meninger i Helse Sør-Øst, sier Pettersen.

– Det skal avholdes to timers telefonstyremøte om blant annet økonomien til Sørlandet sykehus fredag 22. februar. Hva skjer med det?

– Det må finnes en god løsning der en annen en jeg leder møtet, sier Pettersen.

Pettersen har jobbet i 14 år som styreleder for ulike sykehus. Direktør Jan Roger Olsen på Sørlandet sykehus beklager Pettersens avgang.

– Pettersen har vært en god styreleder for Sørlandet sykehus og har ledet styret på en utmerket måte. Han har vært en kontinuitet både kompetansemessig, styringsmessig og ledelsesmessig, sier Olsen.

I løpet av de snart fem årene Olsen har vært sykehusdirektør har han måtte forholde seg til tre statsråder, tre regionale styreledere, tre regionale direktører og nå tre styreledere for sitt sykehus. I tillegg har syv av hans opprinnelige lederstab på 11 personer sluttet.

– Kontinuitet er en betydelig utfordring i denne sektoren, slår han fast.

Olsen forventer at nestleder May Britt Lunde leder styremøte for Sørlandet sykehus kommende fredag, og at Helse Sør-Øst snarlig utnevner ny styreleder. Olsen kan ikke vurdere om situasjonen for Sørlandet sykehus er dramatisk før han vet hvilken ny styreleder som blir oppnevnt.

Helse Sør-Øst sin direktør Bente Mikkelsen sier i en pressemelding at hun skal utnevne nye styrer til samtlige sykehus i løpet av mars.

Nestleder i styrene ved Rikshospitalet og Sørlandet sykehus trer inn som styreleder inntil de nye styrene er på plass.

Les pressemeldingen fra Helse Sør-Øst RHF her