OSLO: I fjor felte den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg enstemmig den norske stat for å ha brutt menneskerettighetene i saken. I dag behandler Høyesterett spørsmålet om saken skal gjenopptas i Norge.

— Dette krever vi fordi han ikke har fått oppreisning eller unnskyldning fra Fædrelandsvennen. De har sluppet unna med alt. At vi fikk medhold i Strasbourg er veldig bra, og det er derfor vi på ny kan reise samme krav mot avisen, sier mannens advokat, Per Danielsen.

I forbindelse med Baneheia-saken fra 2000, ble den tidligere drapsdømte mannen kalt inn som vitne hos politiet og satt i lange avhør. Media omtalte mannen som mulig gjerningsmann. Han ble identifisert av TV2 i et videoopptak, mens Fædrelandsvennen oppga en del kjennetegn som gjorde mannen lett å kjenne igjen for mannens omgivelser.

Andre norske medier, blant andre VG, Dagbladet, TV2 og Aftenposten omtalte mannen, men uten å offentliggjøre identiteten. TV2 ble dømt, men Fædrelandsvennen ble frikjent i Høyesterett i 2005. Siden dømte altså menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg den norske stat i saken.

— Vi mener han som går til sak har fått en endelig behandling av sin sak, sier sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Hans-Christian Vadseth. Han sier det ikke har vært aktuelt for avisen å unnskylde trykkingen av navn og bilde.

— Retten mente at vi hadde gjort en riktig avgjørelse. I Strasbourg var det ikke avisen som var saksøkt, men den norske stat. Vi mener at omtalen ikke var en krenkelse av privatlivets fred, og det holder vi fast på, sier han.

Etter dagens behandling skal dommerne bruke den tiden de trenger til å konkludere om saken skal gjenopptas.

Mannen krever 1,5 millioner kroner i erstatning fra Fædrelandsvennen, og 50.000 kroner fra tidligere sjefredaktør Finn Holmer-Hoven.