KRISTIANSAND: Det er gått tre måneder siden skjenketiden i Kristiansand ble innskrenket fra klokken 03.00 til 02.00, nettopp for å få bukt med fyllebråk og vold på byen.

– Det er blitt mye mer bråk ute i gatene enn før, fordi alle skal ut dørene samtidig. Tidligere reiste mange hjem mellom 02.00 og 03.00, og det ble ikke like lang kø etter mat og taxi. Jeg mener de nye skjenketidene har slått feil, at det heller burde vært som før, uttaler vakt— og driftssjef Olav Andreas Belland (bildet til venstre) ved utestedet Havana Etcetera i Vestre Strandgate, midt i "kryssilden".

Politistasjonssjef Ole Hortemo presenterte denne uken ferske tall på voldsutviklingen i Kvadraturen, etter at det ble lagt bånd på ølkranene og brennevinsflaskene fra 1. august.

Les også: Mer vold og narkotika i Kristiansand

Les også: Politiloggen natt til søndag: Fyll, skadeverk og slagsmål

Verste siden 2000

Statistikken viser at oktober i år ble den verste voldsmåneden siden årtusenskiftet, september den beste. I august er det registrert 15 anmeldte voldssaker, i september 10 og i oktober 23, i snitt 16 saker. De siste fem årene har samme tre høstmåneder hatt nøyaktig samme snitt, 16,1. – Oktober var påfallende. Vi stusset litt over det tallet, men vi har sett at det har vært litt ampert på byen, sier Hortemo, og legger til at de ikke har rukket å studere hver sak for seg.

Det skal ikke være registrert noen endring i nachspiel- eller husbråk. Hortemo synes det er for tidlig å trekke noen bastant konklusjon.

– Vi ser at folk forlater byen tidligere enn før, og tror kanskje det kan utvikle seg positivt på sikt, sier stasjonssjefen.

Da Fædrelandsvennen tok for seg Vestre Strandgate rundt stengetid natt til i går, var det få optimister å spore.

– Det er blitt mer bråk, fordi folk er rastløse. Utelivet er blitt dårligere, det er jo fortsatt lyst når vi går hjem, klager Sigurd Hansen (18), som befinner seg utenfor Leopold.

Han hevder tidligere skjenkestopp øker behovet for nachspiel, og der kommer mange ubedt. Det betyr bråk.

Flere gjester sier til Fædrelandsvennen at det var slagsmål innenfor dørene på Leopold før stengetid.

Les også: Mer vold og narkotika i Kristiansand

Les også: Politiloggen natt til søndag: Fyll, skadeverk og slagsmål

– Eksploderer

Ved 02-tiden tok fem politifolk oppstilling utenfor, tilkalt av dørvaktene.

– Det er nå det skjer, hvis det skjer. Det dirrer i lufta like før det eksploderer, forteller Irene Haugland.

Siste året har hun gått natteravn hver eneste helg, og jevnlig de siste sju-åtte årene. Hun kjenner bylivet lørdagskvelden bedre enn sin egen stue, og vet hvordan hun skal te seg for å virke beroligende på beruset ungdom.

VOKSENT NÆRVÆR: Irene Haugland mener natteravner, politi og dørvakter er viktigere enn skjenketider. Her er hun sammen med noen av de 14 som var ute natt til søndag: Ahmed Yasin (t.v.), Samir Abdullah, Mohammed Kadom, Rolf Skoddan og Justice Nwawuba. FOTO: JON ANDERS SKAU

Også Haugland har snakket med dørvakter som mener det er blitt mer ampert. Selv føler hun det er omtrent som før, det har bare forskjøvet seg en time. Hun har god kontakt med festløvene, og kan fortelle at siste trend for de unge er å droppe maten før fest. På tom mage blir man raskere full.

Den erfarne natteravnen mener det bare er én ting som hjelper, for ungdommene fester og blir beruset uansett når dørene lukkes.

– Nærvær av politi og voksne edru mennesker, og godt samarbeid med dørvakter, som gjør en veldig viktig jobb for å hindre bråk, poengterer kvinnen fra Nodeland, som selv har to døtre på 17 og 19 år.

I bakt-potet-køen klokken 02.45 treffer Fædrelandsvennen et par som synes det er helt ok å komme seg en time tidligere i seng. Men de registrerer større opphopning i gatene, med de farer det kan medføre.

– Før gikk mange hjem før stengetid. Nå blir de kastet ut, påpeker Christopher Munoz (26).

Denne natten eksploderte det aldri.

VANESAK: - Greit å komme tidlig hjem. Det er en vanesak, mener de om tidlig skjenkestopp. Fra venstre Christopher Munoz, Janne Michelle Morris og Stine Vassbotn, alle i kø etter bakt potet i Markens like før klokken 03.00. FOTO: JON ANDERS SKAU

Les også: Mer vold og narkotika i Kristiansand

Les også: Politiloggen natt til søndag: Fyll, skadeverk og slagsmål