KRISTIANSAND: Etter at Kristiansand kommune nedla bobilcampen på Tangen, har det utviklet seg en uoffisiell bobilcamp like utenfor Roligheden camping i Bertesbukta.

– Vi ønsker ikke å fremstå som sutrekopper, men vi taper tusenvis av kroner hvert døgn på disse bobilene, sier daglig leder ved Roligheden camping, Kristian Herlofsen til fvn.no.

Herlofsen forteller at hans ansatte stadig opplever at turister snur i porten etter å ha sjekket prisene, for så å parkere i båthavna, 20 meter unna campingplassen.

Tidlig tirsdag morgen sto ti bobiler og 2 campingvogner parkert på båtfolkets oppstillingsplasser.

– Enkelte døgn er det flere bobiler utenfor enn inne på campingplassen, forteller Herlofsen oppgitt.

Inne på Roligheden camping er det plass til 150 enheter. Det er derfor ikke plassmangel som er årsaken til at turistene snur på hælen. Grunnen er at de vil campe gratis, mener Herlofsen.

– På toppen av dette er de altså frekke nok til å bruke våre toaletter-faciliteter, sier Herlofsen.

Provosert

Båtfolket betaler for å leie plass på området. Vinterstid er området opplagsplass for småbåtene, sommerstid brukes plassen som parkeringsplass for biler mens folk er på sjøen.

– Jeg blir vanvittig provosert, sier en båteier som ønsker å være anonym.

Mannen er en av dem som har båtplass i Bertesbukta.

– Her betaler vi på tusenvis av kroner for båtplass og strøm. Så kommer disse turistene og bare forsyner seg gratis, sier mannen irritert.

Båteieren peker også på at området blir forsøplet når turistene blir så mange.

– Det ser ikke ut her, påpeker mannen.

FULLT: Ikke bare avfall fra båtfolket. Foto: Håvard Bjørnevik. Korttenkt av bystyret

Leder av byutviklingsstyret, Hans-Otto Lund sier det er bekymringsverdi dersom det nå har utviklet seg en uoffisiell bobilcamp utenfor Roligheden.

– Man kan jage dem bort med loven i hånd, det er jeg ganske så sikker på, sier Lund til fvn.no.

Lund sier parkeringsplassen ikke er å anse som en offentlig parkeringsplass.

Høyre-politikeren innser at bystyret kanskje var litt korttenkte da de «vedtok» å sende bobilturistene til Hamresanden.

– Hamresanden er nok for langt fra byen. Vi bestemte oss for å opprettholde driften av Roligheden som en bynær campingplass mest av hensyn til sykkelturister og folk som kommer med toget. Det skal være plass til en del bobiler der også, men de skal altså helst inn på campingplassen på Roligheden – eller kjøre til Hamresanden, sier Lund.

Maktesløse

Daglig leder i parkeringsselskapet i Kristiansand kommune, Raymond Solaas sier til fvn.no at de ikke kan gjøre noe med bobilene, nettopp fordi plassen ikke er en offentlig parkeringsplass.

– Ikke slik reguleringen er i dag. Det er bare en stor åpen plass, og hvem som helst kan parkere der. Båtfolket betaler for båtplass, ikke parkeringsplass, og har sånn sett ikke mer hevd på plassen enn bobilturistene, sier Solaas.

For å få til en endring til båtfolket og campingplassens fordel må det eventuelt komme en forespørsel fra grunneier Kristiansand Eiendom, til politiet, som har myndighet til sette opp skilter om campingforbud, opplyser Solaas.