KRISTIANSAND: — En anke vil bli levert mandag. Jeg antar at den vil bli behandlet i Agder lagmannsrett i løpet av uken, sier advokat Lars Erik Mørk.

Les også: Spionasjesiktet varetektsfengslet

Han er forsvarer for den 45 år gamle amerikanske forskeren som lørdag ble varetektsfengslet i fire uker, fram til 5. september, i Kristiansand tingrett. Mannen er siktet for å stjele bedriftshemmeligheter fra Elkem, for bombetrussel mot Elkem, konevold og brudd på besøksforbud mot sin tidligere kone.

— Jeg ble himmelfallen da jeg fikk beskjed om varetektsfengslingen. Jeg er overrasket ettersom politiet sitter med så lite bevis, sier advokaten.

Forskeren var tilknyttet Elkem Solar gjennom et vikarbyrå, og avtalen ble sagt opp av bedriften i slutten av juni.

Les også: Nekter kjennskap til bombetrussel

Toalettpapir

45-åringen er mistenkt for å stå bak bombetrusselen som ble funnet på Elkem Solars bedrift tidligere denne uken. På et stykke toalettpapir hadde noen skrevet med sort tusj at en bombe vil eksplodere på området søndag klokken 13. Lappen ble funnet på fabrikkområdet på Fiskå i Vågsbygd forrige mandag.

Politiet har søkt gjennom området, uten å finne bombelignende gjenstander. I dag ble området for sikkerhets skyld evakuert, selv om politiet hele uken har vurdert det som svært lite sannsynlig at trusselen var reell.

Les også: Ingen bombe på Elkem

Mannen var tidligere i sommer varetektsfengslet, men ble løslatt. Torsdag ble han igjen pågrepet. Før han på ny ble varetektsfengslet kom han med følgende melding via youtube:

— Jeg har blitt arrestert og siktet av norske myndigheter for å offentliggjøre disse videoene av Elkem, sier mannen som mener selskapet misbruker ansattes sikkerhet.

Videre hevder han at politiet truer med å sette ham i fengsel hvis han ikke fjerner disse videoene.

Farlig

  • Videoene dreier seg om en angivelig risikabel hendelse i forbindelse med arbeidet ved Elkem. I tillegg ble det annonsert for salg av tekniske opplysninger fra et utviklingsprosjekt. Vi har anmeldt saken til politiet, sa Rolf Sørbø, leder for Elkem Research i Kristiansand til fvn.no tidligere denne uken.

På nettstedet youtube ligger det fremdeles flere videoer der amerikaneren kommer med anklager mot firmaet han tidligere var tilknyttet. Her hevder forskeren at hydrogen og oksygen blir oppbevart uforsvarlig og at dette utgjør en stor fare for de ansatte.

— Jeg har sett filmene, men vi kjenner oss ikke igjen i hvordan vi blir fremstilt i disse videoene. Elkem har helse, miljø og sikkerhet som høyeste prioritet, sier samfunnskontakt i Elkem, Johan Chr. Hovland.

— Forekommer det uforsvarlig oppbevaring av hydrogen og oksygen på Elkem Solar i Kristiansand?

— Vi mener vi har en forsvarlig håndtering. Dette er en sørgelig sak for den det gjelder, men vi komme ikke til å gi noen videre kommentar på dette tidspunktet, sier Hovland.