LILLESAND: Fædrelandsvennen får bekreftet at torsdagens uhell på Gaupemyr skyldes en grov feilvurdering. Stein landet opp til 600 meter fra sprengningsstedet.

250 kilo dynamitt sendte salven på 438 kubikkmeter fjell uhindret ut i luften. I ettertid viste det seg at borehullene var drøyt 2,5 meter for korte og at tildekningen dermed ikke hjalp.

Høyspentlinjen på Gaupemyr ble sprengt i stykker og mange ble uten strøm. En stor stein fløy tvers gjennom ei hytte på Heldal, 350 meter unna sprengningsstedet. Til alt hell var det ingen i hytta.

Den fatale bomskytingen gikk så hardt inn på en av de to ansvarlige tyskerne, at han ble sendt på sykehus. Begge mistet øyeblikkelig alt sprengningsansvar og er nå omplasserte.

Etter en rekke sprengningsuhell på veiprosjektet var dette de to siste tyskerne med ansvar for sprengning og kontroll.

— Fra nå er det bare norske sprengningsfolk med ansvar igjen på anlegget og vi har skjerpet kontrollen ytterligere, sier Kyrre Lian i CJV E 18. Samme dag som uhellet skjedde hadde CJV E 18 holdt et møte om sikker sprengning.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er fornøyd med reaksjonen fra CJV E 18 og har tillatt videre sprengning.

Få dager før uhellet på Gaupemyr haglet det med småstein over to hus i Grimstad. Her hadde CJV E 18 også glemt å stenge enn gang- og sykkelvei. Til alt hell ble ingen skadet.