Aust-Agder sender den minste stortingsdelegasjonen til Oslo av alle norske fylker: tre faste og ett utjevningsmandat. I avisen i dag kan du lese om de fire som kniver om det siste faste mandatet.

Svein Harberg (H) ligger fortsatt best an. Men Kjell Ingolf Ropstad (KrF) seiler opp bakfra. Ropstad ligger også best an på landsmålingenen til å kapre utjevningsmandatet, dersom han ikke skulle klare å danke ut Harberg.

Line Vennesland (Ap) og Åshild Karoline Haugland (Frp) er ikke ute av kampen, selv om de har en lengre vei fram.

Her er noen faktorer som kan påvirke utfallet i løpet av de siste dagene.

I HARBERGS FAVØR: Høyre er i flytsonen, og har gjort en god valgkamp både lokalt og nasjonalt. I motsetning til i andre fylker ser det også ut til at lekkasjen ikke er stor til Frp, i Aust-Agder er forflytningen størst mellom Frp og Ap.

I VENNESLANDS FAVØR: Målinger tyder på at Arbeiderpartiet henter forholdsmessig flere blant dem som bestemmer seg i valgkampens siste fase. Dersom trenden holder, vil det øke hennes sjanser. Men partiet må klart over 30-streken for å kapre andremandatet.

I HAUGLANDS FAVØR: Frp er eneste parti som kategorisk har vært mot fylkessammenslåing. Det kan appellere til folk øst i fylket som frykter et storfylke med Kristiansand-dominans.

I ROPSTADS FAVØR: KrF er på fremmarsj på siste måling. Ropstad har gjort en svært god figur i valgkampen, og ser ut til å nå ut over de tradisjonelle KrF-gruppene.

De to som uansett er sikre, er Freddy de Ruiter (Ap) og Ingebjørg Godskesen (Frp). På dagens måling har Frp også fravristet Arbeiderpartiet hegemoniet som fylkets største parti. Det er en plassering som det slett ikke er sikkert partiet innehar etter 14. september.

Selv om vår måling viser en markert fremgang for Frp og en tilbakegang for Ap, er ikke endringene større enn det som ligger innenfor feilmarginen ved slike målinger.