KRISTIANSAND: Gjennomkjøring i Østerveien på Lund er strengt forbudt med forbudsskilter i begge retninger. Kun om du kjører til eiendommer, har du lov til å benytte veien fra en bestemt retning (se detaljert kart). Forbudet gjelder alle motorvogner, altså både bil og moped.

Men dette er et forbud mange blåser i. Fvntv tok oppstilling i krysset Østerveien/Kongsgård Allé og i krysset Østerveien/Gimleveien en halvtime i ettermiddagstrafikken en torsdag og en time fredag morgen.

På halvannen time knep vi 22 sjåfører i å trosse forbudsskiltene. Noen prøvde å snike seg unna da de så videokameraene.

— Rart at folk ikke bryr seg

  • Det er ingenting. Vi hadde 16 på fem minutter en dag her, forteller nabo Liv Paulsen (72). Hun er pensjonist og følger ofte med på trafikken på Østerveien.

— Jeg tenker på skoleungene som går her, små skoleelever som står og trykker på knappene og venter på grønn mann, mens bilene suser forbi. Jeg sitter mye ved kjøkkenvinduet og ser på, og det er ikke noe koselig. Det er jo rart at ikke folk tenker og bryr seg. Jeg synes det er forferdelig åssen det er blitt, sier Paulsen.

STENGT FOR GJENNOMKJØRING: Det er ikke lov å kjøre gjennom Østerveien langs den røde linjen. Lovlig rute dersom man kommer fra UiA og skal mot sentrum, er enten via Gimleveien og ut på E 18 ved brannstasjonen, eller gjennom tunnelen under Prestheia og ut på E 18 på Bjørndalssletta ( grønne linjer ). Kartet er hentet fra Google Maps http://maps.google.com/.

Politiet overrasket

Trosser du skilt 306.1 (forbud for motorvogn) risikerer du 4.200 kroner i forenklet forelegg om du blir oppdaget av politiet. Det vil si at om politiet hadde tatt oppstilling da fvntv filmet i Østerveien, kunne de ha skrevet ut forelegg for 92.400 kroner.— 22 var mange hvis du snakker om dem som kjører gjennom. Det var mer enn jeg hadde forventet på halvannen time, kommenterer leder for trafikkavsnittet ved Kristiansand trafikkstasjon, politiførstebetjent Yngvar Aas.

Han forklarer at strekningen er prioritert av politiet.

— Vi har regelmessig kontroll der. Slik jeg ser det, har jeg en mistanke om at det er mange unge sjåfører. Ganske mange av dem vil jeg anta går på universitetet. Så har du Spicheren og noen som skal til Oddernes kirke eller kirkegården.

Lover kontroller

Aas presiserer at politiet stadig gjennomfører kontroller.

— Vi er klar over strekningen, vi har hatt jevnlige kontroller i den, mange er bøtelagt og vi kommer igjen.

I mellomtiden håper naboer langs Østerveien på bedring.

— Det er ikke noe annet enn et evig problem. Vi har en skole her, Lovisenlund skole, og vi er veldig redde for disse barna. Når det står et skilt, så mener jo vi det er til å overholde, sier en nabo vi treffer mens vi filmer i Østerveien.

Se sjåførene som blir tatt på fersken i videoen øverst i artikkelen.