KRISTIANSAND: Det kom fram da etterforskningsleder Tor Kasin la fram sin rapport under rettsaken denne uken

Under følger hendelsene:

Høsten 2007. 29. oktober. Her startet første kontakt med politiet. Meldingen gikk på husbråk hjemme, og var relatert til øksetrusselen som tidligere omtalt. Det endte med at Vian og barna endte på krisesenter. Ektemannen ble igjen i huset.

28. oktober Dagen etter var det melding om at ektemannen slet med psykiske problemer. Det endte opp med innleggelse på psykiatrisk avdeling.

06. november Da får hun mobil voldsalarm, og blir opplært av politibetjent Vigdis Åsland fra Evje. Dette ble utlevert uavhengig av straffesak, men fordi hun følte seg truet av ektemannen.

— Jeg husker jeg sa til Langeid. ”Dette skal vi ta på alvor”, sa Kasin i retten.

07. november Besøksforbud blir så ilagt, og det ble opprettet straffesak. I retten understreket Kasin at han la vekt på at ektemannen skulle forstå hva besøksforbudet innebar.

— Det var min oppfatning at han skjønte norsk, og at han skjønte at han hadde fått besøksforbud. Besøksforbudet ble ilagt for ett år.

08.november Kasin skrev rapport om besøksforbud.

13. november Voldsalarmen blir utløst første gang. Men den var utløst ved en feil.

21. november Brudd på besøksforbud. Episode hvor Vian kom inn i huset hjemme hos Kasin på Bygland. Politibetjent Hovden var like ved, og reiste hjem til Kasin og hentet Vian.

— Hun var hysterisk, og ungene mine var redde. Hun anmeldte ektemannen for brudd på besøksforbudet. Saken ble overleverte til politiets jurist. Det var under tvil at ektemannen likevel ble løslatt. Jeg oppfattet hennes frykt som reel. Hun sa han kom til å drepe henne hvis hun flyttet ut av hjemmet. Hun var livredd, fortalte Kasin i retten.

22.november Nytt brudd på besøksforbundet. Han ble pågrepet og tatt i avhør. Deretter ble ektemannen varetektsfengslet for én uke. Under avhøret fortalte han at familien hadde kommet til Norge på falske premisser, og at det var feil at han ikke var far til alle barna. Tidligere hadde de opplyst at Vian hadde de to mellomste barna, han den eldste og minstemann hadde de sammen. Nå fortalte ektemannen at de var foreldre til alle fire. - - Jeg stusset over hvorfor han fortalte dette. Han visste jo at dette kunne få følger for opphold og asylsøknaden. Hva planen var da, vet jeg ikke. Opplysninger tok vi videre til utlendingsavsnittet i Kristiansand, sa Kasin.

Situasjonen roet seg i perioden etter at ektemannen ble varetektsfengslet i én uke, men ekteparet var ofte innom lensmannskontoret for å få ut frustrasjon. Politiet uttalte i går at de en periode følte seg om et rådgivningskontor.