KRISTIANSAND: Det var like før klokken to natt til lørdag at reisefølget ble stoppet på Hampa i Kristiansand. Det viste seg da at den ene passasjeren ikke hadde ID-papirer, mens den andre kun hadde et "lurvete tsjekkisk pass".

Alle tre havnet dermed i arresten, og den tyske sjåføren ble siktet for menneskesmugling.

Politiadvokat Carl Henning Leknesund opplyser mandag at 35-åringen nå er løslatt, og at siktelsen om menneskesmugling trolig kommer til å bli frafalt.

— Han er medlem av en internettside hvor du kan skrive inn reiseruten din, slik at du kan få med deg passasjerer til å dele reiseutgiftene. Han skrev at han skulle til Norge, og to passasjerer meldte seg. De to betalte sin andel av reiseutgiftene, og han hadde ingen mistanke til noe som helst, sier Leknesund.

Politiet har logget seg inn med 35-åringens brukernavn og passord på den aktuelle internettsiden, hvor de fikk bekreftet opplysningene.

- Sint på passasjerene

35-åringen sier til fvn.no at han er glad for saken nå er oppklart.

— Det var lite hyggelig å være i fengsel, og det var svært hyggelig å komme ut igjen, sier turisten.

At reisekameratene hans sørget for at han måtte overnatte i arresten i Kristiansand synes han svært lite om.

— Jeg ble veldig sint på de to passasjerene, som virket ordentlige. Nå ser jeg frem til å feriere videre i Stavanger, og til å padle i Lysefjorden, sier 35-åringen, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

35-åringen har fortalt at studerer medisin i Tyskland, og at han skulle til Norge på ferie. En kvinnelig bekjent av mannen bor i Stavanger, og sammen hadde de planlagt å dra på padletur i Lysefjorden.

— Vi har vært i kontakt med denne kvinnen, som bekrefter historien, sier Leknesund.

REISE: Gjennom internettsiden mitfahrgelegenheit.de kom 35-åringen i kontakt med to personer som ville sitte på til Norge. Foto: Skjermdumpt

Uklar identitet

Politiet har ennå ikke fått klarhet i identiteten til de to passasjerene. Den ene har oppgitt at han er fra Vietnam, mens den andre sier han er fra Palestina.

— De er mistenkt for ikke å ha lovlig opphold i Norge og i Schengen-området, sier Leknesund.

De to mennene sitter fortsatt i politiets varetekt og vil nå bli avhørt. Hvis de påberoper seg asyl i Norge vil de bli sendt videre til Oslo for videre behandling.

— Hvis de ikke søker asyl vil de bli sendt tilbake til Tyskland, sier Leknesund.

Den tyske medisinerstudenten har fått tilbake bilen sin, og står fritt til å fortsette ferieturen i Norge. Leknesund ser likevel ikke helt bort fra at han kan få en reaksjon fra politiets side.

— Siktelsen er ikke formelt frafalt ennå. Men skal han straffes for noe vil det kun være for å ha hjulpet de to inn i landet ved å opptre uaktsomt, sier Leknesund.