KRISTIANSAND: – Jeg kan bekrefte at vi i dag har gjort et tilsyn ved Kristiansand kino. Her møtte vi to polske arbeidere som oppgir ei lønn som ikke tilfredsstiller minstekravet. I tillegg manglet de lovpålagte ID-kort, forteller Alf Helgeland, seniorinspektør ved arbeidstilsynet i Kristiansand.

Det var på bakgrunn av et tips at arbeidstilsynet i går tok turen til kinoen. Her oppdaget de at kinoen har leid inn to arbeidere gjennom et polsk firma. Disse har fått i oppdrag å restaurere flere rom ved kinoen.

– Tipset vi fikk uttrykte bekymring over et billig anbud, og på bakgrunn av dette valgte vi å undersøke saken nærmere, forteller Helgeland.

Plikt til å sjekke

Det polske firmaet fikk pålegg på stedet om å dokumentere arbeidskontrakt og lønnsforhold, samt skaffe ID-kort som forlanges på alle byggeplasser. Minstelønnen i Norge er i dag på 127 kroner. Fristen for å dokumentere dette er satt til 10. mars.

– Jeg synes det er veldig beklagelig at Kristiansand kommune ikke har gått inn og sjekket dette med lønn. Prisen på anbudet indikerer at man burde stille spørsmål, noe de også har plikt til å gjøre, forteller Helgeland.

Billig anbud

Kinodirektør Petter Benestad innrømmet i går at han ikke var klar over denne påseplikten.

– Det er alvorlig og beklagelig at en kino og kommune ikke vet at de har et påseansvar, og at de ikke er mer kritiske. Her har man bare gått inn på et billig anbud, uten å stille noen spørsmål, sier Helgeland.

Han er skuffet over Kristiansand kommune, som eier kinoen.

– Det er vanskelig å komme sosial dumping til livs, dersom ikke engang det offentlige følger opp. Kommunen burde gått i første rekke og vært premissleverandør, sier Helgeland.

Kinodirektør ansvarlig

– Det er jeg, og ikke kommunen som er ansvarlig for dette. Jeg er den første til å beklage dersom arbeiderne ikke har fått den lønnen de har krav på, sier kinodirektør Benestad.

Han bekrefter at han ikke var klar over påseplikten.

– Jeg leide inn disse arbeiderne gjennom et firma, og visste rett og slett ikke at jeg har en plikt til å sjekke dette. Vi ønsker selvfølgelig at alt skal være i orden, sier Benestad.

Beordret arbeidsstans

Han mener at ingenting tilsa at han burde fattet mistanke ved anbudet.

– Jeg fikk en grei pris fra firmaet. Alt i forhold til fakturering har vært i skjønneste orden, og jeg regnet med at jeg hadde med seriøse folk å gjøre. Ingenting tydet på at lønnen lå under minstekravet, sier Benestad.

I går kveld kontaktet han den polske arbeidslederen, og beordret arbeidsstans til alt var brakt i orden.

– Det er ikke noe hyggelig å få en slik beskjed fra arbeidstilsynet, og vi ønsker å bringe dette i orden så raskt som mulig. Jeg vil ha løpende kontakt med arbeidstilsynet, for å forsikre oss om at vi ikke gjør noe feil, sier Benestad.