Kvinesdal: – Den vendingen Nav-reformen har tatt kan jeg ikke stå inne for lenger. Situasjonen oppleves håpløs, med stadig mindre ressurser til å betjene brukerne og publikum, sier Nils Olav Dunsæd, som har vært trygdesjef og Nav-sjef i Kvinesdal i ti år.

Men nå er det altså nok. Akkurat som Ståle Sigersvold, som onsdag ga opp som Nav-leder ved landets største Nav-kontor i Kristiansand, mener Dunsæd de nye budsjettkuttene blir uutholdelige å fronte som sjef.

– I Kvinesdal går vi fra fem til fire årsverk. I prosent er det en voldsom reduksjon, og jeg kjenner at jeg ikke kan stå inne for dette. Offentlige midler skal brukes best mulig, og mest mulig effektivt. Men det går en grense når det så kraftig går ut over evnen til å oppnå resultater overfor publikum, sier han.

Dunsæd sier de 13 Nav-sjefene i Vest-Agder har snakket mye de siste dagene. Han bekrefter at alle er kraftig frustrerte, og han utelukker ikke at flere går.

– Hver og en må velge selv. Enten må man bli, og da må man med 100 prosent dedikasjon forsøke å løse utfordringene. Eller så man gå, og det gjør jeg, sier Dunsæd, som er enig i at situasjonen i Nav nå er kritisk.

– Reformen var fin. Alle skulle møte én dør, og alle skulle få én kontaktperson/saksbehandler til å geleide seg gjennom systemet. Med de nye kuttene blir dette enda mer umulig å få til. Det er trist at kuttene i så stor grad rammer servicen overfor publikum, sier han.

Dunsæd har tre måneders oppsigelse og håper han greier å skaffe ny jobb innen den tid.

– Jeg må skaffe meg noe før jeg må gå og stille meg i køen på Nav, for det ser jeg ikke lystelig på, sier han galgenhumoristisk.

Fylkesdirektør i Nav, Elisabeth Blørstad, sier som før at hun forsøker å gjøre det beste ut fra de økonomiske rammer hun har.

– Jeg har ingen signaler om flere oppsigelser. Situasjonen er meget krevende. Men vi må forholde oss til de rammer vi får, sier hun.