ITALIA: Fram til onsdag skal de 49 ansatte kombinere hygge og fag i tre dager i og rundt byen Alghero. De har tatt inn på «Hotel Florida», hvor utsikten er vendt mot Lidoen og den vesle gulfen på Sardinias vestkyst.

Av rundt hundre ansatte får halvparten en reise til 3785 kroner for å snakke om jobben, kose seg og smake vin.

-------------------- DELTA I DEBATTEN: Hva synes du om at Nav-ledelsen sender 49-ansatte på rekreasjonstur til Sardinia?

------------------- Vingård

Som i dag, der programmet fra klokken 13.30 sier: «Vi hentes på hotellet presis på klokka og kjører egen buss, først for felles LUNSJ og siden ut til en Vingård. Der ser vi på «arbeidsmetodikk og arbeidskraftbehov» og i høflighet selvfølgelig lar oss overtale til å smake på produksjonen.» heter det i programmet. Dette betaler de ansatte selv – 400 kroner per person.

– Jeg ønsker å ta vare på gode medarbeidere. Skal vi lykkes, må jeg vise at jeg verdsetter folk, sier leder Sten Reisænen for Nav Kristiansand arbeid og trygd.

Forsvarer

Reisænen fikk 200.000 kroner til hva han kaller «kultur— og kompetansebygging».

– Jeg tok det opp med Elisabeth Blørstad (leder for Nav Vest-Agder, red.anm.). Hun mente det ikke var det lureste, og advarte mot reaksjonene, men jeg angrer ikke. Vi hadde behov for å gå gjennom ny arbeidsmetodikk. Skulle vi stenge og samles i Dyreparken? Jeg tenkte det var viktig å komme bort litt. Vi har medarbeidere som virkelig har stått på. Vi har fått kritikk, noe berettiget, noe ikke. Medarbeidere har hatt en tung tid, sier Reisænen.

Turen ble organisert i all hast, og endelig bestilt for kun tre-fire uker siden for de heldige utvalgte.

– Denne gangen valgte vi dem som jobber med individuell oppfølging, ikke de i publikumsmottakene som tar de tunge sakene. Vi holder åpent, men i de tre dagene produserer vi ingenting, sier Reisænen.

Finnes ikke

Reisænen sier midlene kommer fra nasjonale Nav-midler satt av til kultur- og kompetansebygging. Men dette finnes ikke, ifølge kommunikasjonsrådgiver John Atle Eckhoff i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

– Det finnes ikke sentrale kultur- og kompetansemidler. Midlene fordeles fylkesvis, og hvordan Elisabeth Blørstad i Vest-Agder har valgt å bruke pengene, vet ikke vi, sier Eckhoff.

Etter at Fædrelandsvennen begynte å grave i saken, ble programmet i går ettermiddag lagt om.

– Fordi media snuser i saken, skal de nå ha mer faglig innhold tirsdag, sier en person med nær kontakt med de reisende.

Velferdsdirektør Tor Saglie i Velferds- og arbeidsdirektoratet ønsket i går ikke å svare på Fædrelandsvennens spørsmål.

- Full oppvask Fylkesdirektør Elisabeth Blørstad fordømmer Italia-turen, og varsler full oppvask om reisekulturen ved Nav-kontorene.

– Jeg synes ikke dette er lurt. Prisen er det ikke noe å si på. Men det å reise til Italia… folk reagerer jo bare de hører ordet «Sardinia». Den offentlige siden mener jeg er åpenbart uheldig, sier Elisabeth Blørstad.

Hun vil ha slutt på utenlandsreising som dette. I september var Sten Reisænen i Dublin sammen med en gruppe på et 40-talls ansatte. De hadde et lignende opplegg med faglig, sosialt og kulturelt innhold, bekrefter Reisænen.

– Ja, det har forekommet flere utenlandsreiser, og jeg er opptatt av den uheldige signaleffekten. Jeg advarte Sten ut fra den spesielle situasjonen Kristiansand var, og fortsatt er i.

DELTA I DEBATTEN: Hva synes du om at Nav-ledelsen sender 49-ansatte på rekreasjonstur til Sardinia?