KRISTIANSAND: Torsdag i forrige uke kom Tommy Lohne til Kristiansand lufthavn Kjevik etter en utenlandstur. Der tok han turen innom taxfree-butikken, hvor han ønsket å kjøpe to sekspakninger med øl, samt en flaske vin.

— Det fikk jeg ikke, da betjeningen mente det ikke var lov, sier Lohne til fvn.no.

Lohne fikk opplyst at han måtte velge mellom to alternativer, hvis han ønsket å holde seg innenfor kvoten som kan kjøpes avgiftsfritt. Enten fem liter øl, eller to liter øl og tre liter vin.

— Jeg ønsket å kjøpe fire liter øl, og ei flaske vin i tillegg. Vinflaska inneholdt 0,75 liter, sier Lohne.

- Kan ikke kjøpe øl på «vinkvoten»

Den kvinnelige ekspeditøren tilkalte etter hvert en mannlig kollega. Begge var sikre på at de ikke hadde lov til å selge Lohne det han ville ha, og opplyste at de kunne miste bevillingen.

— Jeg følte da at jeg begynte å bli vanskelig og kranglete, så jeg lot vinflaska være og kjøpte fire liter øl. Likevel syntes jeg det var irriterende, da jeg var sikker på at jeg hadde rett, sier Lohne.

Da han kom hjem sjekket Lohne regelverket. Der fant han ingenting som tilsa at han ikke kunne bruke «vinkvoten» til å kjøpe både øl og vin. Han tok deretter kontakt med Tollregion Sør-Norge, som kom til samme konklusjon som betjeningen: Slik var regelverket, og betjeningen hadde opptrådt korrekt.

Innførsel av tollfrie varer reguleres av reisegodsforskriften. Der står det følgende:

§ 4. Opphold i utlandet i minst 24 timer

Reisende som har oppholdt seg i utlandet, Svalbard og Jan Mayen i minst 24 timer kan toll- og avgiftsfritt innføre varer til en verdi av inntil kr 6000,-. Innenfor denne verdigrensen kan det for følgende varer likevel kun innføres:

a) 1 liter drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent og 1,5 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent, eller 3 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent.

b) 2 liter øl med alkoholstyrke over 2,5 volumprosent , eller annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 4,7 volumprosent.

Alternativet Lohne ønsket å benytte seg av er uthevet ovenfor. Det står med andre ord ingenting om at man må kjøpe øl, men kun drikke med alkoholstyrke mellom 2,5 og 22 volumprosent. Et total mengde på fire liter øl og 0,75 liter vin (12%) skulle tilsynelatende være innenfor regelverket.

Tollvesenet beklager

Da fvn.no tok kontakt med Tollregion Sør-Norge mandag var det ingen som kunne forklare hvor i regelverket det står at man må velge mellom øl og vin. Lohnes henvendelse ble derfor sendt videre til fagavdelingen i Tollvesenets grensekontroll. Tirsdag var konklusjonen klar.

- Han som påberopte seg feil håndtering på Kjevik har rett. Vi trodde at øl var øl og annen drikke var vin, men ser nå at det er feil. For en del år siden kom det et rundskriv som presiserer nettopp dette, sier tolloverinspektør Bjørn Mayer i Tollregion Sør.

Mayer mener regelverket er noe kronglete, og at de rett og slett tolket det feil. Han opplyser at de vil ta kontakt med Lohne for å beklage feilen.

— Vi legger oss paddeflate, og vil selvfølgelig også ta kontakt med Kjevik for å informere om hvordan reglene skal tolkes, sier Mayer.

Mayer har ikke opplevd liknende episoder, og tror ikke Lohnes erfaring deles av særlig mange andre.

— At man ønsker å bytte ut vinkvota med øl tviler jeg på skjer ofte. Det er jo heller ingen stor sak, det er tross alt bare snakk om et par flasker øl. Det er ikke til å unngå at vi gjør en feil av og til, men vi prøver å unngå det, sier Mayer.

Oppgitt over Tollvesenet

Lohne er glad Tollvesenet innrømmer at de tok feil, men er samtidig litt oppgitt.

— Jeg klarte ikke å finne noe i regelverket som viste at jeg tok feil. Det blir jo umulig for folk å forholde seg til reglene, når Tollvesenet ikke kan dem selv. Jeg synes det er rart at de sier regelverket er kronglete, det kan vel ikke bli så mye klarere enn dette, sier Lohne.

Han gir Mayer rett i at hans opplevelse kanskje ikke skjer veldig ofte.

— De fleste vil nok utnytte kvota slik at de sparer mest mulig, så det kan jo godt være at jeg er den eneste som har opplevd dette, sier Lohne lattermildt.