IVELAND: På bedehuset, blant 60 fremmøtte, kaffe og kringle, fant kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa den hun hadde spurt etter: Bjørg Øyna (74) — det kvinnelige medlemmet av Venneslatrioen, et av 60- og 70-tallets fremste «popband» innen de kristne miljøene. Og statsrådens ungdomsidol.

Dekning til alle.

Statsråd i frontruten

Hjertelig møte

— Sååå gøy, hvinte Magnhild. - Jeg har fremdeles alle platene og kassettene deres. Noen er slitt ut.

Bjørg, eneste gjenlevende medlem fra trioen, koste seg over å møte en ekte fan.

  • Vi holdt på fra 1960 til 1987. Nå er jeg alene og synger mest på gamleheimen, lo Bjørg.

Aldri hvilende og alltid like entusiastiske ordfører Ole Magne Omdal hadde invitert kommunalministeren til en dags rundtur - for å skryte av alt som skjer i bygda. Og det virket:

  • For en kommune. Alle er positive, alle vil. Jeg sier: Look to Iveland. Det går an når man bare har entusiasmen, sa Kleppa,

Heftig dag

Hun begynte dagen før ni med besøk hos elevbedrift på Vatnestrøm, eller morgendagens arbeidsgivere, som ordføreren kaller dem. Det fortsatte med besøk på hjortefarmen og turistbedriften Fjermedal gård. Deretter var det orientering om Ivelands store satsing på sentrumsutvikling. Iveland er nok eneste kommune i landet som ansatte 13 ungdommer i en ukes sommerjobb med følgende beskjed: Finn noen gode ideer til et flottere sentrum, så vi endelig kan bli et sted.

En halvtime med reklame for folketallprosjektet måtte hun også gjennom:

  • Folk flyttet. Hvis vi ikke hadde gjort noe, hadde vi risikert å bli skyldig innbyggere. Nå er målet 1500 i 2015, sa ordføreren og fortalte om store tusenårstomter, nederlenderimporten og det siste nå; et leilighetskompleks på 44 leiligheter til de over 60 som ikke gidder hage lenger. Folketallet har faktisk steget fra 1128 i 2000 til 1211 ved sist nyttår.

På den avsluttende statsrådskaffen på bedehuset fikk Meltveit Kleppa til og med møte nummer 1212. Peter Maung Ling Kintha (28) kom som flyktning fra Burma i vinter.

Kleppa var imponert over bedehuset, Ivelands nye storstue til 14 millioner, stort sett bygd på dugnad, og kanskje landets eneste bedehus med eget mekkeverksted for ungdom.

  • For ei bygd, for et bedehus. Ja, dette viser at mangfoldet er større, både på bygdene og bedehuset, enn mange tror, sa statsråd Kleppa, tydelig fornøyd med «jønågangen» av Iveland.