KRISTIANSAND: — Forventningene ble absolutt innfridd. Vi har fått fly med helikopter, prøvd oss på skytebanen og fått overvære mange spennende demonstrasjoner, forteller Catrine Søreid fra Kristiansand.

20-åringen har vært kontorlærling i Forsvaret og har allerede avtjent verneplikten. Hun visste derfor hva som ventet henne på Luftforsvarscampen. Etter helgens opplevelser er hun bare blitt enda mer oppsatt søke på befalsutdanning.

Det har også Erik Kvalheim Olsen som går siste året på Gimle videregående.

— Det er ikke akkurat in å satse på en karriere i Forsvaret i min vennekrets, men jeg har alltid hatt lyst til å ta en utdannelse her, sier 19-åringen.

Catrine Søreid tror mange av hennes jevnaldrende ikke vet hvilke muligheter det finnes i Forsvaret til å få seg en gratis utdannelse og dermed slippe studielån.

— Mange lar seg nok skremme av de fysiske opptakskravene, tror Erik Kvalheim Olsen.

Kaptein Leif Arild Westberg forteller at Forsvaret gjør alt de kan for å prøve å innfri Stortingets målsetting om å øke kvinneandelen.

— Vi motiverer jenter til å verve seg. I løpet av året vil Forsvaret også opprette en egen «jenteportal» på internett. Halvparten av jentene klarer imidlertid ikke de fysiske opptakskravene, sier Leif Arild Westberg.

Etter at ungdommene som kom fra hele landet fredag ble innkvartert i telt på Kjevik og fikk utdelt uniformer, fikk de i løpet av helgen blant annet studere F 16-fly på nært hold, komme om bord i en Orion-maskin og få demonstrert rakettutskytingsrampe (ble ikke avfyrt) og hundetroppen i aksjon. Det viktigste var nok likevel å få treffe og høre hvilke erfaringer befalselever har med sitt valg.