AGDER: — Regjeringspartiene har satt av 100 millioner kroner til fylkeskommunene for å opprettholde satsingen på kollektivtrafikk, forteller leder av Kristiansand SV, Alf Holmelid, til fvn.no.

I følge Holmelid vil Aust-Agder få 2,4 friske kollektivmillioner, mens Vest-Agder vil få 3,65 millioner for å bøte på økte energipriser.

Økte kollektivpriser

De siste månedene har oljeprisen ført til langt høyere priser for kollektivnæringen. Det fører til økte utgifter, som fylkeskommunene har hatt vanskelig for å dekke inn. Nå lover regjeringen friske midler.

— Begrunnelsen er rett og slett at man har fått tilbakemelding om at mange sliter med de økte energipriser. Regjeringen har bebudet økt satsing i 2009-budsjettet og er veldig opptatt av at fylkene ikke skal være nødt til å redusere kollektivtrafikken eller øke prisene på grunn av økte energiprisene.

Stortingsrepresentant Tom Rune Thorvaldsen (Ap) fra Vest-Agder tror ekstrabevilgningen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett holder til å dekke inn de økte energikostnadene.

— Det som er viktig for oss er å satse på miljøvennlig transport. Å kompensere hele eller deler av økningen i energikostnadene er noe regjeringen nå prioriterer, sier Thorvaldsen.

Ingen grunn til nedprioritering

- Må regjeringen med dagens bevilgning satse friskere på kollektivtrafikk i 2009-budsjettet?

— Jeg skal ikke forskuttere 2009-budsjettet, men kollektivtrafikk er prioritert for den rødgrønne regjeringen. Det er ingen grunn til at det skal bli mindre prioritert når man ser på de klimapolitiske utfordringene, sier Thorvaldsen.

Stortingsrepresentanten sier at det for Arbeiderpartiet ikke var aktuelt å kutte i kollektivtilbudet eller øke prisen for alle som bruker tilbudet.

— Dette handler om diverse avtaler som er lagt. Alternativet er å kutte i tilbudet, men det er uaktuelt fra Arbeiderpartiets side, sier Holmelid.

Vil vurdere økte midler

Til tross for at 100 millioner fordeles til landets fylker, vil Thorvaldsen ikke garantere at ingen sluttbrukere vil bli rammet. Thorvaldsen utelukker heller ikke at nye midler kan bli spyttet inn om drivstoffprisene stiger.

— Bensinprisene er noe som tross alt avgjøres i fritt marked. Det styres ikke politisk. Skulle økningen i fortsette slik den gjør nå, må vi se på saken igjen, forteller han.