KRISTIANSAND: I Tollbodgata og Dronningens gate er det et stort kaos idag. Kranbiler opptar store deler av veien, og det er så vidt at bussene kan passere. Utbyggerne har hentet inn vektere for å dirigere trafikken .

— Dette gjør vi for deres egen sikkerhet. Når det arbeides med store kraner er det viktig at ingen er under dem. Man kan være uheldig og noen kan i verste fall få noe over seg. Derfor stenger jeg av veien for både busser og fotgjengere, sier vekter Arnt Beck.

Det er i Tollbodgata at det verste trafikkkaoset befinner seg. Grunnen til dette er at det skal monteres flere deler på en stor kran som er plassert der.

— Vi kommer til å holde på med dette fram til og med søndag. Hele søndag vil den nederste delen av Tollbodgata bli stengt. Bussruten vil bli lagt om via Dronningens gate. Det er jo tydelig at det er behov for oss vektere til å dirigere trafikken, for bilistene i Kristiansand leser ikke skiltene, sier Beck.

Frustrerte

Ansatte og innehavere i flere av butikkene som holder til i både i Tollbodgata og Dronningens gate, er oppgitt. Utbyggingen av det nye senteret skaper mye rot og støv i gatene, med store trailere og maskiner.

Zar Salih som er eier av Zar frisør i Tollbodgata synes utbyggingen er en katastrofe.

— Dette er utrolig. Utbyggingen skaper mye kaos både for trafikken og oss som driver butikker i gata. Det bråker noe helt forferdelig. Det dannes så mye støv at salongen min blir nedstøvet hvis dørene er åpne over lengre tid. Jeg taper kunder på at gaten sperres. De får jo beskjed av vekterne om enten å vente eller gå rundt. Da er det mange som ikke gidder å vente, sier en oppgitt Zar Salih.

Utbyggingen av senteret har også preget butikkene i Dronningensgate. La Scarpa er en av butikkene som har merket dette.

— Det kommer færre kunder nå enn det gjorde før denne utbygningen startet. En av grunnene til det er blant annet de store trailerne som sperrer veien. Dette blir svært belastende for butikkene som ligger i denne gata, sier Elin Nilsen.

Kannibalisme

— Utbygningen skaper en del problemer. I sommer var det helt forferdelig. Vi var nødt til å ha oppe dørene på grunn av varmen, men det resulterte i at vi ble nedstøvet. Når jeg kom hjem fra jobb så kunne jeg se allt støvet som la seg i klærne. Dette gikk veldig ut over butikken. Det blir jo sikkert greit når det nye senteret er ferdig, men ingen vet hva det har å by på av butikker. Det kan bli både positivt og negativt. Det kan bli som en kannibalisme, hvor man spiser hverandre opp, sier Elin Nilsen som er butikkmedarbeider på La Scarpa.