KRISTIANSAND: — Vi har varslet liten storm vest for Lindesnes og liten storm i fjellet. Ved Kristiansand er det ventet stiv til sterk kuling rundt midnatt. Det betyr jo at det vil være forbundet med fare å skyte opp raketter, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Bente Wahl.

Og nettopp den sterke vinden bekymrer også brannvesenet flere steder på Sørlandet.

- Farlig vind

— Folk må være ytterst forsiktige og blir det for ille oppfordrer vi på det sterkeste folk til å la rakettene ligge, sier vakthavende brannsjef i Kristiansand, Johnny Flæte.

Brannsjefen priser seg lykkelig for at det er forbudt med pinneraketter, men er likevel bekymret før den store kvelden.

— Folk må være ekstra påpasselige med å feste markbatteriene godt og sørge for at det er fritt i den retningen vinden blåser. Noe av det verste som kan skje er hvis batteriet velter og blir liggende helt ute av kontroll i vinden, sier han.

Flæte påpeker at det da ikke bare er snakk om brannfare, men også at mennesker skal bli truffet av rakettene.

- Kommunale fyrverkeri bør vurderes

Brannsjefen oppfordrer også arrangørene av kommunale fyrverkeri til å tenke seg om to ganger i kveld.

— Nå er heldigvis den kommunale oppskytingen i Kristiansand flyttet fra Tresse til Odderøya, som ligger noe mer skjermet og avsides til. Men igjen, de som står for oppskytningen må sørge for at det gjøres på en forsvarlig måte. Hvis de er usikre så må de la være, sier han.

Også i Aust-Agder er man bekymret for vinden.

— Raketter kan være veldig farlige når det er sterk vind og folk bør virkelig vurdere om det er forsvarlig i år. Jeg vil oppfordre folk til å la være hvis det blir ekstreme vindforhold, sier vakthavende brannsjef i Østre Agder Brannvesen, Olav Hansen.

Fare for mennesker

Han minner om at stiv til sterk kuling vil bety økt fare for å treffe både mennesker og hus. Noe som igjen kan forårsake branner.

Beauforts skala sier dette om vindstyrken som skal ramme sørlandskysten i kveld:

  • Stiv kuling: Hele trær rører seg, vanskelig å gå mot vinden. Sjøen hoper seg opp og hvitt skum fra bølgetopper som brekker begynner å blåse i strimer i vindretningen.

  • Sterk kuling : Brekker kvister av trærne, tungt å gå mot vinden. Middels høye bølger av større lengde. Bølgekammene er ved å brytes opp til sjørokk, som driver i tydelig markerte strimer med vinden.

  • Liten storm: Hele store trær svaier og hiver, takstein kan blåse ned. Høye bølger. Tette skumstrimer driver i vindretningen. Sjøen begynner å rulle. Sjørokket kan minske synsvidden.

Vanskelige kjøreforhold

I tillegg til kraftig vind vil det også bli svært vanskelige kjøreforhold på store deler av Sørlandet i kveld. Vind kombinert med plussgrader, regn og frossen bakke kan føre til at det blir svært glatt.

— I fjellet blir det snøfokk og vanskelige kjøreforhold. Lenger ned mot kysten kan nedbøren fryse på bakken og skape underkjølt regn. Det er ventet plussgrader i kveld, men i løpet av natten blir det kaldere igjen. Det vil nok bli stedvis svært vanskelige kjøreforhold på Sørlandet, sier meteorolog Bente Wahl.