- Jeg har aldri sett at det vært så ille her før. Dette er en katastrofe, sier turgåer Arnfinn Strømme. Foto: Christina Østtveit

KRISTIANSAND: — Denne badebrygga kan man jo nesten ikke bruke. Se her, dette er katastrofe, sier Arnfinn Strømme.

- Jeg har aldri sett at det vært så ille her før. Dette er en katastrofe, sier turgåer Arnfinn Strømme. Foto: Christina Østtveit

Strømme beskriver seg selv som en ivrig turgåer, og har brukt området rundt Jegersberg i nærmere 40 år. Nå er han bekymret for at vannet gror igjen og området ødelegges. — Jeg har aldri sett at det har vært så ille her før. Det er ikke vann igjen flere steder, og siv vokser opp som vil ødelegge på sikt.

Slik ser det ut ved Øvre Jegersbergvann i oktober. Foto: Christina Østtveit

Etterlyser handling

— Vannstanden er nesten halvannen meter lavere enn det den har vært før. Noe må gjøres. Da jeg tok kontakt med parkvesenet i forrige uke, var det ingen klare planer om hva som skal gjøres, sier Strømme.

De siste årene har det vært mye omtale rundt lekkasjen fra demningen i Øvre Jegersbergvann. Både kommunen og friluftsorganisasjoner har mottatt klager på den lave vannstanden.

Turgåer Bjørn Rudi håper det kommer en løsning på problemet. - Det ser ikke veldig fint ut her nå. Foto: Christina Østtveit

Onsdag formiddag møtte Fædrelandsvennen flere turgåere som etterlyser handling fra de ansvarlige.— Det ser ut som et krater, og det gjør jo ikke noe godt inntrykk å se vannet slik. Jeg håper det blir gjort noe, for dette er et flott badevann, sier Bjørn Rudi.

Les også: Må betale ni millioner for å berge Jegersbergvann

Har søkt om penger

Han får støtte av de tre venninnene Grethe Høines, Torill Gjelsten og Rannveig Andersen.

- Det er vel demningen som er årsaken til at det ser sånn ut. Dette er et flott naturområde som blir brukt av mange. Noe må gjøres, også med tanke på fremtidige generasjoner som kommer til å bruke området.

Venninnene Grethe Høines, Torill Gjelsten og Rannveig Andersen er enige i at noe må gjøres, slik at vannet ikke tørker ut. Foto: Christina Østtveit

I mai skrev Fædrelandsvennen at kommunen må ut med store summer for å reparere demningen. Ingeniørvesenets utregning viste at det vil koste ni millioner kroner bare for å få sikret demningen. I tillegg vil det koste rundt tre millioner for å gjøre reparasjoner på Nedre Jegersbergvann. Det ble også opplyst om at penger til utbedring først vil komme i 2017 og 2018, og bystyret må bevilge de over budsjettet.

Onsdag var ansatte fra Multiconsult på jobb i Jegersberg. På oppdrag fra kommunen, er de nå i gang med å sjekke grunnforholdene rundt demningen.

Grunnundersøkelser

— Vi har nå planer om å gjøre noe med lekkasjen i demningen. Problemet har vært at vi ikke har funnet ut hvor det lekker. Arbeidet med grunnundersøkelsene er i gang, sier Terje Lilletvedt, leder for Ingeniørvesenet.

Lilletvedt forteller at både Øvre og Nedre Jegersberg er høyt prioritert.

På oppdrag fra kommunen, har Multiconsult startet arbeidet med å sjekke grunnforholdene ved demningen. Foto: Christina Østtveit

— Dette har vært et problem i mange år, og nå ønsker vi å gjøre dette skikkelig. Vi har søkt om penger, og hvis vi får det vi ønsker, betyr det blant annet fire millioner i 2017.- Vi håper at arbeidet kommer raskt i gang, men det avhenger av hva resultatene fra grunnundersøkelsene blir. Deretter må prosjektet godkjennes av NVE.