LILLESAND: Billen er ikke skadelig for mennesker, men er et svært uvanlig funn i Norge. Koloradobillen (leptinotarsa decemlineata) ble funnet i gulrøtter importer av Bamagruppen AS fra Spania, kjøpt på en dagligvareforretning i Lillesand.

— Personen som fant den var svært årvåken. Han leverte billen videre til ei han kjente som driver med insekter, og det var hun som leverte den videre til oss og fortalte det var en koloradobille. Vi trodde først det ikke kunne stemme, men det gjorde det, sier seniorinspektør Tore Haugum ved Mattilsynets distriktkontor i Aust-Agder.

Kolleradobillen kan gjøre stor skade på blant annet potet og tomat ved at larver og voksne biller spiser opp bladverket. Potetknollene kan også bli angrepet.

— Heldigvis har vi ikke potetene ute ennå, sier Håkon Petter Brække, seniorrådgiver ved Mattilsynets hovedkontor.

Tore Haugum forteller videre at folk ikke må få panikk om de finner billen.

— Det er ikke farlig om de har spist grønnsakene de finner billen på, sier han.

Gulrotbunten billen ble funnet på, var pakket i tett plastemallasje og var merket med "Pakket i Spania for Bamagruppen AS. Pakkedato: 29.03.06."

Om folk finner billen, bes de ta kontakt med Mattilsynets distriktkontorer i Kristiansand eller Arendal.

Bamagruppen har nå stoppet omsetningen og har kalt tilbake hele partiet på 40 kasser for destruksjon, men ingen flere biller enn den som ble oppdaget i Lillesand er funnet.