KRISTIANSAND: — Jeg vil ikke herse med gammelfeministene. De har hatt enorme private omkostninger ved å kjempe fram rettigheter, men vi må ta et skritt videre. I dag er familiesfæren den viktigste arenaen for likestilling, sier Hilde Inntjore, stipendiat ved Høgskolen i Agder og ansvarlig for høgskolens nyoppstartede studium i likestilling.

  • I moderne likestilling er fedrenes rettigheter like viktige, spesielt i forhold til omsorg.

Den nye fedregruppa som er i ferd med å komme, krever nye rettigheter til menn, sier Inntjore. Hun kjenner til at mange menn opplever problemer i forhold til arbeidsgiver når de vil ta mer enn seks uker permisjonen.

— Først når dette blir vanlig, kan vi få likestilling i hjemmet.

Ingen delt permisjon

Inntjores syn bekreftes i stor grad av kvinnene vi møtte på småbarnstreff hjemme hos Hilde Rive (31) på Lund i går formiddag. Ingen av de sju har delt permisjonen med pappaen.

— Med to små barn er det helt nødvendig at begge tar sin del av den daglige omsorgen, men det var aldri aktuelt at vi skulle dele permisjonen. Det var umulig med tanke på min manns jobbsituasjon, forklarer Rive.

— Jeg spurte om mannen min ville ta ut mer av permisjonen, men det var vanskelig med jobbsituasjonen hans, sier Siri Torgersen (30), som er lærer og mamma til Hedda (4 mnd).

Audhild Linde Øed (34), mener det er viktig at kvinner slipper mannen mer til.

— Far har godt av tid alene med barnet, men mange synes nok det er vanskelig å gi fra seg deler av permisjonen, tror hun.

Tone Ånensen (31) er farmasøyt med to barn. Hun mener systemet må endres for å legge til rette for mer pappaperm.

— Økonomiske hensyn hindrer dem i dag. Om mannen er selvstendig næringsdrivende, blir det et tapsprosjekt med pappaperm, mener hun.

Tradisjonelt

Selv om samtlige hevder de synes likestilling er viktig, innrømmer de at det er lett å havne i tradisjonelle kjønnsroller.

— Jeg synes jeg har blitt mer tradisjonell etter at jeg fikk barn. Det er litt kjipt, men i praksis blir det gjerne slik at jeg tar meg av barnestell og matlaging, mens han hogger ved og gjør typiske manneoppgaver, ler Cecilie Brøvig Almås (29).

— Når man får barn er det mest praktisk slik. Det er tross alt vi som ammer, supplerer Hilde Rive. Selv om samtlige hevder de føler seg likestilte i det daglige, er de samstemte i at det fremdeles er lang vei å gå før vi er i mål med arbeidet for likestilling. Og 8. mars fremdeles en viktig dag, mener de.

— Lik lønn for likt arbeid og økt status for omsorgsyrkene er viktige kampområder, fastslår Bente Enger (31).