Teodor undersøker valmuefrø i mikroskopet. Foto: Kjartan Bjelland
Torbjørn blåser såpebobler gjennom egenlagd utstyr. Foto: Kjartan Bjelland
Viktig med riktig forhold mellom såpe og vann i såpeboblevannet. Foto: Kjartan Bjelland
Stina (t.v.) og Mathilde leker seg med såpeboblene. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: Tanken bak sommerskolen er at ungene skal lære realfag på en litt annen måte enn i den vanlige skolehverdagen gjennom lek og eksperimenter.

Søsteren min har vært misunnelig for at jeg fikk være med her og ikke hun, men jeg skal ta med det jeg har laget og vise henne, og lære henne noe av det jeg har lært her når jeg kommer hjem

— Det var 26 spente, unge ferieforskere som møtte opp på mandag. De trippet og viste et stort engasjement, forteller kursleder Camilla Ytterland.

Rakettoppskyting og såpebobler

Viktig med riktig forhold mellom såpe og vann i såpeboblevannet. Foto: Kjartan Bjelland

Mens Fædrelandsvennen er på besøk er de unge forskerne ivrig opptatte med å bygge såpebobleholdere av sugerør, avfyre raketter med en brusflaske og undersøke dyr og frø i mikroskopet.— Vi vil gi barna en morsom uke, der de samtidig får et faglig utbytte de kan ta med seg inn i skolehverdagen etter sommeren. Når de lærer noe på skolen senere kan de koble det opp mot det de har gjort og hatt det artig med her, sier Ytterland.

Sjetteklassingene Meryem og Tobias og femteklassingen Teodor er samstemte i at det har vært gøy å være på forskerleir.

— Vi har fått eksperimentere, leke, høre på musikk og fått nye venner. Dette har vært gøyere enn skolen, oppsummerer de tre.

— Jeg elsker å eksperimentere og finne ut ting. Søsteren min har vært misunnelig for at jeg fikk være med her og ikke hun, men jeg skal ta med det jeg har laget og vise henne, og lære henne noe av det jeg har lært her når jeg kommer hjem, legger Meryem til.

Teodor undersøker valmuefrø i mikroskopet. Foto: Kjartan Bjelland

Lette etter det utenomjordiske

— Hva har vært det beste med hele uka?

— I dag har vi laget strømspill der vi har koblet sammen batterier. Da lærte vi om koblinger og det var gøy å spille etterpå, er de tre forskerspirene enige om.

— I går var vi ute og lette etter meteoritter og det var veldig kult. Det var noen som kanskje fant noe. Jeg fant ingen, men jeg skal fortsette å lete når jeg kommer hjem, sier Teodor.

Stina (t.v.) og Mathilde leker seg med såpeboblene. Foto: Kjartan Bjelland

De tre unge forskerne forteller at forskning er noe de vil drive med når de blir voksne også. De er samtidig enige i at de har lært mye som de kan ta med seg når skolen starter til høsten.Forskerfabrikken sommerskole arrangeres 230 steder over hele landet. I Kristiansand, Farsund, Flekkefjord og Vennesla vil det bli arrangert nye uker i august. Målet er å gjøre forskning til en fritidsinteresse for barn på linje med idrett og kultur. Og i følge kurslederen har det vært en læringsvillig gjeng som har deltatt denne uka.

— De stiller veldig mange gode spørsmål. Noen er såpass vanskelige at vi sliter med å svare på dem, så barna har en stor vilje til å lære, sier Ytterland.