OSLO: Statoil leverte i fjor det beste resultatet noen gang på 30,7 milliarder kroner etter skatt. I 2004 var resultatet 24,9 milliarder kroner.

I fjerde kvartal 2005 kom resultatet etter skatt opp på 8,5 milliarder kroner, mot 10 milliarder for samme periode i 2004. Statoil-ledelsen foreslår et utbytte på 8,20 kroner per aksje, som også er rekord.

Høye oljepriser

– Fjoråret var et fremgangsrikt år for konsernet med sterke resultater preget av økt produksjon og fortsatt streng kostnadskontroll, i tillegg til høye olje— og gasspriser, sier konsernsjef Lund.

Driftsinntektene for 2005 var på 393 milliarder kroner, mens summen av kostnader før finansielle poster var på 298 milliarder.

I tillegg til rekordhøy inntjening kan Statoil også vise til rekordhøy produksjon. Lund er optimist når det gjelder fortsatt økt utvinning på norsk sokkel

– Reservene øker mer enn vi produserer, og en betydelig del av dette finnes på norsk sokkel, sier han.

Økte

Lund understreker at Statoil er blant de få store oljeselskapene som økte produksjonen med en vekst på 6 prosent i 2005 i forhold til 2004. Selv om Statoil kan vise til det beste resultatet på norsk sokkel noensinne i fjor, mener Lund det er mer å hente. En betingelse for dette er at det ikke legges for store hindringer i oljeutvinning i nordområdene.

– Forvaltningsplanen for nordområdene må være helhetlig og ikke diskriminere noen næring. Skal vi vokse, må vi ha kontinuitet i leteområdene og nok areal. Med den teknologiske utviklingen som finner sted, trenger vi ikke begrensende begrep som « petroleumsfrie soner», understreker Helge Lund. (©NTB)