Foreldre må vente ennå en stund på at prisen blir 1.750 kroner som regjeringspartiene har lovet. Makspris på 1.750 kroner skal innføres når full barnehagedekning er nådd, senest ved utgangen av 2007. Redusert makspris finansieres ved økt statlig driftstilskudd, og dette gjør det mulig for de aller fleste barnehagene å sette ned foreldrebetalingen i januar. Det kan være enkelte private barnehager som ikke får utbetalt det økte statstilskuddet i tide fra kommunen, og disse kan benytte seg av en midlertidig ordning der de kan ta «gammel» makspris i januar og februar.

Hvis barnehagene benytter seg av denne ordningen, skal foreldrene være sikret å få tilbakebetalt penger de eventuelt må betale for mye. Regelverket for søskenmoderasjon, inntektsgradering og unntak fra maksimalprisen videreføres.

Ny lov

Ny barnehagelov trer i kraft fra 1. januar og fra samme dato blir barnehageområdet en del av Kunnskapsdepartementet, som har endret navn fra Utdannings— og forskningsdepartementet.

— I dag har de fleste barn barnehageerfaring før de begynner på skolen. Barnehagens betydning som pedagogisk institusjon er derfor større enn noen gang og vi er veldig fornøyd med at barnehageområdet nå kan ses i sammenheng med hele opplæringstilbudet, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV).

Tydeligere innhold

I den nye barnehageloven videreføres både regelen om maksimalt antall barn per førskolelærer og normen for størrelsen på arealet inne og ute. Tidligere barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) vurderte å myke opp disse normene, men møtte sterk kritikk i høringsrunden.

Noen av de viktigste endringene i den nye barnehageloven er at medvirkning for foreldre og barn blir nedfelt i loven, at ansvarsforhold og innhold blir klarere presisert og at fylkesmannen får rett til å føre tilsyn med kommunene som barnehagemyndighet.