OSLO: — Ingen har noe å frykte, jeg har aldri vært hevngjerrig, sier 28-åringen på telefon fra Ila fengsel-, forvaring- og sikringsanstalt. Her soner han en forvaringsdom for å ha lokket og truet jenter med å spise dem.

— Du har allerede rømt én gang?

— Ja, men jeg stakk av fra permisjon for å vise at jeg ikke var farlig. Jeg gjorde ikke noe galt de dagene, sier østlendingen.

Han bodde sju måneder i Kristiansand fra 2004 til 2005 mens han var prøveløslatt forrige gang. Det gikk galt, og han endte med forvaring på fire og et halvt år. Til høsten skal han prøveløslates igjen - fortsatt i Kristiansand.

Kjenner ingen i byen

  • Jeg ble tatt, og har sonet. Jeg ønsker å starte på nytt.

Han aksepterer at det blir strenge kår under bosettingen.

— Det er ikke behov for et stort apparat, for jeg finner ikke på mer tull. Men hvis det er hva samfunnet krever, så er jeg villig. Væpnede vakter er det siste som trengs, for å si det slik, sier 28-åringen.

Han kjenner ingen i Kristiansand, men håper å finne på noe å gjøre. Internett og telefon ønsker han fortsatt tilgang til.

— Det er vanskelig å klare seg uten, men jeg trenger jo ikke chatte, sier han.

Skremte, spiste ikke

Hans forsvarer, advokat Pål Minde, sier «Kannibalen» aldri har gjennomført truslene:

— Han isolerte seg og skremte folk. Han gikk ikke ut og spiste jentene.

Fædrelandsvennen refererte i går VGs psykologgjennomgang, som skulle vise at «kannibalen» nylig ble vurdert som like farlig som før. Denne vurderingen er imidlertid fra 18. april 2006. Den siste, datert 31. oktober, gir et annet bilde.

— Det har vært en viss utvikling når det gjelder stressmestringsevner. I forhold til risiko har det vært en utvikling å spore. Vi vil anbefale prøveløslatelse med tett oppfølging og gradvis tilvenning til samfunnets rammer. Bruk av internett og telefon bør være begrenset og under kontroll. På denne måten vil faren for ny og alvorlig kriminalitet kunne reduseres, heter det i de aller siste vurderingene fra Ilas psykologteam. 28-åringen deltar nå i ukentlig behandling.

— Det jeg gjorde var galt, og jeg forstår folk blir skremt. Men jeg tenker ikke sånn lenger. Også da var det ment som spøk, sier 28-åringen.

Nå skriver han fantasybok.

— Slik kanaliserer jeg tankene nå. Jeg er i sluttfasen og kommet til side 404 i sjuende utkast av en fantasyroman. Tilbakemeldingen fra forlaget er gode, sier han. Tidligere har han skrevet et teaterstykke som har vært oppført.