FARSUND: Den 18 år gamle mannen ble i Lister tingrett nylig frifunnet for tyveriet. Både aktor og forsvarer la ned påstand om frifinnelse, noe retten var enig i.

Til tross for dette ble det gjennomført en fem timer lang hovedforhandling, med forklaringer fra fire vitner.

— Det føltes helt idiotisk, og ble litt rart. Jeg regnet hele tiden med at jeg ble frifunnet. Det var jo det som var riktig, sier 18-åringen til fvn.no.

Moren ba 18-åringen lete

Han erkjente i retten at han tok joggeskoene fra vaskerommet på internatet ved Kristen Videregående skole Sør (KVS) i Lyngdal, men sa at han trodde skoene var hans. 18-åringen har tidligere vært elev ved skolen, og forklarte at han mistet et par joggesko da han bodde på internatet. I februar besøkte han en kamerat ved skolen, og lette etter skoene etter oppfordring fra hans mor.

Arendalitten fant det han trodde var hans joggesko, og la disse i en bag på rommet til kameraten. De ble senere samme kveld funnet av en lærer og den rette eieren.

18-åringens forklaring er understøttet av hans mor, som i retten forklarte at hun den aktuelle kvelden fikk en telefon fra sønnen om at skoene var funnet. Også kameraten og joggeskoenes rette eier har bekreftet at tiltalte trodde skoene var hans.

— Jeg er overrasket over at det ble tatt ut tiltale i en slik sak. Gjennom vitneførsel kom det fram at det måtte bero seg på en misforståelse, sier 18-åringens forsvarer, advokat Helge Abrahamsen.

Godtok ikke forelegg

Tiltalte ble i mai ilagt forelegg fra Agder politidistrikt for forholdet, ifølge Farsunds Avis, men nektet å godta det. Dermed kom saken for retten.

— Ut fra bevisførselen i retten kunne vi ikke bevise at han hadde stjålet skoene. Vilkårene for å dømmes for tyveri var dermed ikke til stede, sier aktor, politiadvokat Hellek Rue, til fvn.no.

Han mener ikke påtalemyndigheten dro joggeskotyveriet vel langt ved å la det gå for retten.

— Det er ikke verdien som sådan, men det faktum at noen er blitt fratatt en gjenstand på urettmessig vis som gjør at saken kommer for retten, sier han.

Kastet fyrverkeri

18-åringen er også tiltalt for å ha kastet en «Thunder King» fyrverkerirakett inn på et rom til en elev ved KVS samme kveld. Raketten detonerte på rommet og laget brennmerke i gulvet. Behandlingen av tiltalepunktet er imidlertid utsatt på ubestemt tid, noe som gjorde at det bare var skotyveriet som ble tatt opp i tingretten.

— Saken er egentlig mer omfattende, men jeg vet ikke om det siste tiltalepunktet kommer opp for retten i det hele tatt, sier forsvarer Abrahamsen.