HAIFA: — Det flyr metallbiter, små metallkuler og steinsprut når Hizbollah-rakettene slår ned, ofte daglig, forteller 78 år gamle Lilly Tånsberg til fvn.no. Hun driver pensjonatet Beit Skandinavia i Haifa, der det til vanlig kryr av besøkende. Men etter at krigen startet, står sengene stort sett tomme.

Denne fredagsmorgenen ble havnebyen Haifa rammet av voldsomme rakettangrep. Da var Lilly ute i hagen og stelte blomstene.

— Det var ganske harde smell her, ja, og hektisk flyaktivitet og helikopterstøy. Men det er det jo nesten alltid. Sirenen har gått fire ganger bare i morgentimene her nede. Siden konflikten ble til krig, har Haifa-området blitt rammet av over 250 raketter.

Hun drister seg likevel til å stelle litt i hagen, og går og handler dagligvarer som normalt.

I hardt vær før

— Det er ikke den første krigen jeg har opplevd, forklarer Tånsberg. Hun har vært i Israel og opplevd Yom Kippur-krigen, Libanon-krigen, Golf-krigen, begge intifadaene og nå altså dagens konflikt med Libanon.

Beit Skandinavia ble startet i 1980 med tanken om å være et " hjem langt hjemmefra" for skandinaviske ungdommer som jobbet på kibbutzer i Israel. Lilly har sammen med ektemannen Thorvald, som døde for fire år siden, holdt huset åpent fra besøkende fra hele verden siden da.

— Jeg har så mange venner her nede, både israelere og arabere, og naboene kommer ofte på besøk, sier Lilly, som reiste ned til Israel 23. juli for å ta hånd om huset. Norsk UD har advart nordmenn mot å reise til Israels nordlige områder.

— Du er tøff?

— Takk for det, jeg er glad for å være her og føler meg hjemme her nede.

Tror ikke på løsning - Nei, jeg tror nok dessverre ikke denne krigen lar seg stanse med det første. Kanskje det kan forhandles frem en våpenhvile som blir midlertidig, men her har det opp gjennom årene satt seg en konflikt som bare har hardnet til.

Hun minner om at det lenge har vært vanlig med raketter fra Libanon, også i "fredstid".

— Folk her nede støtter nok Olmerts krigsoffensiv, de har levd under et enormt press i mange år. Både Syria og Iran støtter jo Hizbollahs geriljaaktivitet mot Israel, så midler har de nok av. Katyusharakettene forsynes de med fra Russland.

— Her skulle det vært masse folk og yrende liv i dette store deilige huset, sukker Tånsberg, som blir i Haifa frem til oktober.