KRISTIANSAND: Statsminister Stoltenberg gleder seg til å starte arbeidsuka med et besøk på Sørlandet. Men det er ikke noe sjektefart over programmet:

08.25: Ankomst Kjevik

08.45: Arbeidsplassbesøk hos National Oilwell Varco.

09.40 : Høgskolen i Kristiansand, hovedtaler under studentstartfestivalen

11.30: Lunsj på plenen

12.40: Gimle Gård — Livsglede for eldre 14.05: Møter med LO-forbundene i Vest-Agder

15.50: Fly tilbake til Oslo

Deretter lander flyet 16.35 på Gardermoen, forhåpentligvis tidsnok til å rekke middag hjemme i Oslo.

— Får du ikke noe tid til å stribe i Markens?

— Nei, det blir liten tid til ren ferie, sånn er det jo når jeg er ute og reiser. Men jeg skal treffe mange mennesker på kort tid, og jeg gleder meg til å komme til Vest-Agder. Jeg koser meg i Vest-Agder, sier statsministeren, som i sin tid avtjente verneplikten på Evjemoen.

— Jeg har spist reker og drukket øl i Vest-Agder før. Kona har slekt i Mandal, og jeg har vært her mye som privatperson, besøkt Dyreparken og hilst på Sabeltann. Men nå er det som statsminister jeg kommer, da. Og da er jeg på jobb.

— Det flotte med dette besøket, er at jeg får se mangfoldet Vest-Agder har å by på, fra bedriftsbesøk der vi skal se på avansert høyteknologi, jeg får oppleve Vest-Agder som kunnskapsfylke, oppleve den fantastiske innsatsen som disse studentene gjør for de eldre. Det viser at Vest-Agder er et fylke som har mye å by på.

- Du skal besøke Høgskolen i Agder, som snart kanskje blir universitet. Hva vil det komme til å bety for Kristiansand som by og Agder som region?

— Det er viktig for Agder at det blir et universitet, Høgskolen er en søker med gode kvalifikasjoner. Kravet til å bli et universitet er et kvalitetsmerke, et uttrykk for at denne høgskolen oppfyller visse kvalitetskrav. Universitet er ikke bare et ord, men en anerkjennelse.

- Universiteter og høgskoler legger i stadig større grad vekt på at studentene fullfører studiene på normert tid. Legges det et umenneskelig press på unge studenter, synes du?

— Nei, det er ikke et umenneskelig press. Enkelte studenter opplever det nok vanskelig, og selvsagt skal vi ta hånd om dem, men jeg mener det er en fordel for studentene og for samfunnet at man har en rimelig fremdrift for utdanning. Da jeg studerte, snakket jeg med mange studenter som var frustrerte fordi de ikke hadde følte det var god nok fremdrift og progresjon i studiene, sier Stoltenberg.

I løpet av året vil det foreligge en OECD-studie av høyere utdanning i mer enn 20 land, inkludert Norge.

— Den viktigste utfordringen for et nytt Agder Universitet vil være å sikre kvalitet og godt innhold i utdanningen, i en tid der stadig flere får bedre utdanning, og konkurransen om jobbene skjerpes.

Statsministeren møter studentene på plenen på mandag, og dersom programmet tillater, får han kanskje tid til å hive innpå litt wok-gryte.