EVJE OG HORNNES: — Når justisminister Knut Storberget kommer til Arendal 8. mars, skal vi ha fått utarbeidet et forslag til et fengsel på Evjemoen. Jeg mener at forholdene absolutt ligger til rette for å etablere en form for åpen soning i de gamle kasernebygningene på Evjemoen.

Det sier leder av Agderrådet, Laila Øygarden. I går var hun sammen med blant andre ordfører Jan Oddvar Skisland i Kristiansand på befaring i den tidligere militærleiren, for å se på mulighetene for å etablere et fengsel der.

— Vi vet at 70 prosent av dem som blir dømt i landsdelen må sone i Rogaland eller på Østlandet. Et soningstilbud lokalisert til Evje vil ligge svært sentralt med bare rundt én times kjøring fra både Arendal og Kristiansand, sier Laila Øygarden.

Hun mener også at det vil være enklere for innsatte å forberede seg til et liv etter endt dom, dersom de soner i sin egen landsdel.

Lederen av Agderrådet mener de har gode argumenter for å kunne overbevise justisministeren om at Evje vil egne seg godt for åpen soning. Hun tror også statsråden vil se den økonomiske gevinsten i å bruke byggene som står her tomme.

— Her er det i alle fall plass nok. Det ville være synd å ikke utnytte denne enorme bygningsmassen, sa Oddvar Skisland, da han ble vist rundt i en av de seks tidligere kasernebygningene.

De 2300 kvadratmeter store trebygningene er i dag oppdelt i åttemannsrom, oppholdsrom og felles dusj- og toalettanlegg. Delegasjonen var skjønt enige om at det ville være en smal sak å bygge enmannsrom, og at standarden ellers var mer enn god nok for fanger som skal være her i en kortere periode.

— Etter at planene om fengsel ble kjent lokalt, er det allerede bedrifter som har tatt kontakt for å tilby samarbeid om jobbtrening og opplæring av innsatte. Vi har også et godt videregående skoletilbud i kommunen, som vil kunne etablere et samarbeid med et fengsel, sier Bjørn Robstad.

Ordføreren opplyser at ideen om å få et fengsel til Evje foreløpig er godt mottatt i formannskapet.

Det er Evjemoen Næringspark AS som er heleid av kommunen, som eier de seks kasernene. I dag er de store bygningene bare sporadisk utleid til alt fra Heimevernet til samlinger for politiet. På området holder blant annet et behandlingstilbud for overvektige, cateringvirksomhet, overnattingsbedrift og kommunen til.

torbjorn.witzoe@fvn.no