TRONDHEIM: – Jeg synes dette er meget, meget uheldig. Det gir et veldig uheldig inntrykk av at retten var i ferd med å avsi en dom som ikke var ferdig gjennomtenkt, sier advokat Ellen Holager Andenæs til NTB.

Opprinnelig var det bestemt at dommen skulle avsies førstkommende fredag klokka 12. Andenæs er forsvarer for tiltalte Thomas Thendrup, én av de NOKAS-tiltalte som påtalemyndigheten vil ha straffet med inntil 21 års forvaring.

– Det er en voldsom påkjenning for alle de tiltalte å få beskjed om denne utsettelsen to dager før dommen skulle falle, sier hun.

Ellen Holager Andenæs opplyser til NTB at uansett utfall for hennes klient vil hun sette fram begjæring om at Thomas Thendrup blir løslatt i påvente av en ankesak.

– Veldig beklagelig

Advokat Trygve Staff, som er forsvarer for Ridvan Halimi, er også sterkt kritisk til beslutningen om utsettelse.

– Dette er veldig beklagelig for de tiltalte, som har ventet i en måned. Det er å kjøre berg-og-dal-bane med de tiltaltes følelser, sier Trygve Staff til NTB.

Kristin Barth Larsen – som sammen med John Christian Elden er forsvarer for Erling Havnå – sier til NTB at utsettelsen viser at det inntil nå har vært satt av for lite tid både for Stavanger tingrett og Gulating lagmannsrett.

– Men det er betryggende at Stavanger tingrett bruker mer tid, hvis retten føler at den trenger det, sier Kristin Barth Larsen.

Tidspress

Bakgrunnen for utsettelsen er at Gulating lagmannsrett tirsdag besluttet at behandlingen av en eventuell ankesak tidligst skal begynne etter sommerferien. Opprinnelig var det planen å starte ankesaken i lagmannsretten den 20. mars.

– Stavanger tingrett har stått under et meget hardt arbeidspress. Nå har retten fått bedre tid, og har besluttet å bruke denne tiden istedenfor å ha et fortsatt hardt arbeidspress fram til fredag, sier avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen til NTB.

Han uttaler seg på vegne av Stavanger tingrett, der sorenskriver Helge Bjørnestad er rettens administrator i NOKAS-saken.

NOKAS-saken startet i Stavanger tingrett den 19. november i fjor. Saken ble tatt opp til doms den 17. januar, etter 61 rettsdager og avhør av 232 vitner. Av de 13 tiltalte er hovedmannen David Toska og 10 andre tiltalt for selve ranet, som ga et utbytte på 57 millioner kroner, og som førte til at politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept. (©NTB)