English version

KRISTIANSAND: — Mange kaniner lever ikke lenger enn til feriestart, sier dyrepasser Hans-Petter Westnes ved Dyreparken i Kristiansand. De siste årene har innlevering av kaniner bare økt i omfang.

Bare i forrige uke fikk Dyreparken inn fire kaniner, som alle gikk rett på fryserommet, etter å ha blitt avlivet. Deretter tines skrottene opp etter behov, og fôres til rovdyr. Kaninene ender gjerne som slangemat eller som middag for en jerv.

— Det er langt bedre at de kommer til oss med dyrene, enn at de setter dem ut i skogen eller vanskjøtter dem, mener Westnes.

Feriekaniner . Rett før feriestart er kaniner et problem, mange har ikke tenkt over at dyrene trenger mat og stell mens familien er på ferie.

— Høsten er høysesong nummer to for innlevering av uønskede kjæledyr. Dyrene har gjerne vært holdt i bur ute i hagen, men når høsten setter inn, vet ikke folk hvordan de skal finne plass til kaninene innendørs, sier dyrepasseren.

— Foreldre til barn som ønsker seg kaniner, bør tenke over at de påtar seg et ansvar for en levende skapning. Det har hendt at jeg har advart sønnen min og sagt at kaninen hans ender som slangemat hvis han ikke tar vare på den.

Human avlivning

Dyreparken er ærlige mot folk som kommer med dyrene sine på porten, og forteller dem at kjæledyret neppe overlever.

— Noen tenker seg om før de leverer kaninen sin etter en slik beskjed.

Han tror nok at det i Dyreparken hersker en litt realistisk innstilling til et dyrs livsløp.

— For et dyr eksisterer ikke tid som begrep, og vi er mer opptatt av at alle dyr skal ha det greit den tiden de er i live, enn å tenke på at de nødvendigvis skal ha et langt liv, sier Westnes, og understreker at all avliving av dyr gjøres humant.

— Jeg synes det er et ansvarlig skritt å ta, å bringe dyret hit, fremfor at dyret mistrives. Det koster jo dessuten flesk å ta med dyret til en veterinær for avlivning.