KRISTIANSAND: — Jeg tror det vil bli enda mindre populært å studere sykepleie i Grimstad enn det allerede er i Arendal, sier sykepleierstudent Nils Bakken.

Han begrunner dette med mangel på sykehus og få sykehjem i Grimstad.

Ferske tall fra Samordna opptak viser at sykepleierutdanningen i Kristiansand har tre søkere per plass i høst; til studiets 115 plasser har 322 fremtidige studenter satt Kristiansand som sitt førstevalg.

Utdanningen i Arendal har i år 155 søkere til sine 105 plasser, noe som betyr 1,5 søkere per plass.

Sliter seg ut

Både Nils Bakken og studiekameraten Richard Skåta studerer sykepleie ved HiAs avdeling i Kristiansand. De synes begge at en eventuell flytting til Grimstad vil være en dårlig ide.

— Halvparten av sykepleierstudiet er praksisbasert. Hvis utdanningen legges til Grimstad betyr det at studentene må reise veldig langt til praksistedene sine, sier Bakken.

  • Dette er et hardt studium fra før. Skulle jeg hatt en times reisevei eller mer til praksisplassen i tillegg tror jeg at jeg ville slitt meg helt ut, fortsetter han, og legger til at lang vei til praksisplassene også vil medføre store ekstrakostnader.

Også når det gjelder det faglige miljøet på sykepleierutdanningen tror Bakken og Skåra at flytting til Grimstad vil være lite gunstig.

— Jeg tror ikke at de fagansatte ved sykepleierutdanningen er mer lystne på å flytte til Grimstad enn det studentene er, sier Bakken.

De to sykepleierstudentene håper og tror at sykepleierstudiet i Kristiansand vil forbli i Kristiansand også etter 2009. — Det er så mange faglige argumenter som taler imot, sier Bakken.

Vil studere i storby

Ragnar Wivestad, dekan ved fakultet for helse- og idrettsfag ved HiA, deler Bakkens syn.

— Det er usikkert hva som kommer til å skje, men jeg tror at sykepleierutdanningen i Kristiansand vil forbli her og at bare avdelingen i Arendal flytter til Grimstad, sier han.

Wivestad ser både fordeler og ulemper ved å flytte utdanningen til Grimstad.

— Den største fordelen er selvsagt å ha alt innen helsefag samlet på ett sted, sier dekanen.

Wivestad frykter for rekrutteringen til sykepleierstudiet ved HiA dersom hele utdanningen flytter til Grimstad.

— Mange studenter søker seg nok til Kristiansand fordi de ønsker å studere i en stor by, sier han.

— Slik jeg ser det er ulempene ved å flytte til Grimstad større enn fordelene, men om det blir flytting eller ei er det jo opp til styret ved HiA å avgjøre, sier Ragnar Wivestad.