MANDAL: – Når noe galt skjer, er det for mange som vil gjemme ting på bakrommet og ikke sette ord på det som er feil, sier Dag Vige (V) til Fædrelandsvennen.

Han reagerte sterkt på at han ikke fikk med seg fylkestinget på å beklage alle bruddene på regelverket som skjedde da tusenårsstedet på Lindesnes ble bygget ut. Men SV, Ap, KrF, Sp og Høyre mente «beklager» var et for sterkt ord.

– For små beløp

Og det til tross for at revisjonsrapporten påviser en rekke kritikkverdige forhold:

Utbyggingen sprakk med vel en million kroner og endte på 27,1 millioner kroner

Anbudsreglene ble ikke fulgt i forhold til valg av byggeledelse

Økonomikontrolløren fungerte ikke godt nok

Byggekomiteen laget et regnskap som ikke ga et riktig bilde av utbyggingen

Man baserte seg blant annet på et muntlig tilsagn fra Agder Energi om 300.000 kroner i støtte, til tross for at det ikke foreligger noen skriftlig avtale med AE. Beløpet ennå ikke er utbetalt.

– Her er det saklig uenighet mellom administrasjonen og revisjonen på enkelte punkter. Dessuten er beløpene så små at det blir for sterkt å bruke uttrykke beklage, sier fylkesordfører Thore Westermoen (KrF).

Han og flertallet ville heller ikke støtte et forslag fra Kontrollkomiteens leder, Vidar Kleppe (Demokratene). Han ønsket å slå fast at fylkeskommunen aldri mer skal velge folk til en byggekomité uten først å påse at de har nødvendig innsikt og kompetanse til å skjøtte vervet.

Presset Abildsnes

Kleppe og flere andre reagerte også sterkt på et innlegg fra prosjektleder Jo van der Eynden i Fædrelandsvennen. Der kritiserte han avisens omtale av revisjonsrapporten. Og avleverte følgende salve til Kleppe:

«Jeg vil tro samtlige (byggekomitemedlemmer) hadde bedre kvalifikasjoner enn for eksempel Vidar Kleppe».

– Nå har vi etatsleder Kjell Abildsnes til stede her på møtet. Jeg vil be ham komme fram her på talerstolen for å klargjøre om han støtter det van der Eynden har skrevet. Abildsnes er jo ikke så vanskelig å be i andre sammenhenger, sa Kleppe til fylkestinget.

Men dette ville ikke fylkesordfører Westermoen tillate. I stedet understreket fyklesrådmann Tine Sundtoft på vegne av administarsjonen at avisinnlegget har fått konsekvenser internt.

– Det er håndert administrativt, sa hun. Men ville ikke utdype hva som ligger i dette.

Heller ikke Abildsnes ønsket å si noe etter møtet.

Fylkestinget vedtok å be administrasjonen følge opp de kritikkverdige forholdene i revisjonsrapporten.