– Dette er en utilgivelig glipp fra vår side og skal ikke gjenta seg, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde til NTB.

De aktuelle 150 grams pakkene er sendt ut fra ekspedisjonen ved et Gilde-anlegg i Tønsberg torsdag i forrige uke og er distribuert på Østlandet. Alle de 500 butikkene som kan ha fått varer fra dette partiet, er kontaktet for ny tilbaketrekking.

Flere dager i salg

– Vi ble gjort kjent med feilen gjennom et tips fra en butikk, noe vi er svært takknemlig for. Slike feil skal ikke skje, sier Sundqvist.

Gilde fikk først nyss om saken sent tirsdag kveld, og brukte onsdagen til å få partiet vekk fra butikkhyllene.

Det er foreløpig uklart hvorfor partiet som skulle destrueres, havnet i salg fra fredag til og med tirsdag.

– Det kan ha vært noe med merkingen, men foreløpig har vi konsentrert oss om å få varene vekk fra markedet igjen, sier Sundqvist.

Varene Gilde har trukket tilbake fra markedet er blitt samlet opp ved samme anlegg som sender nye varer ut til butikkene, og det er her feilen har oppstått.

Det er samtidig høyst uklart hvor mye av partiet Gilde nå får tilbake til destruering, og hvor mye som allerede er spist av butikkundene.

– Vi vet ikke hvor mange av de 576 kiloene som er solgt. Det vet vi ikke før vi ser hvor mye som fysisk returneres til oss. Men det er jo klart at folk har kjøpt denne salamien både fredag, lørdag, mandag og tirsdag, sier Sundqvist.

Ikke påvist smitte

Sundqvist understreker at det ikke er påvist E.coli-smitte i det mistenkte salami-partiet.

– Vi har 1.500 prøver og det er ikke påvist E.coli i salami. Det er heller ikke fårekjøtt i salami-produktene. Det er i fårekjøtt-produktene sognemorr og fjellmorr det er påvist E.coli, sier Sundqvist.

Hun understreker også at det ikke er indikasjoner på at noen av dem som er blitt smittet av den farlige E.coli-bakterien tidligere i år, har fått smitten fra salami.

Partiet med 150 grams pakninger salami har LOT-kode 6112 og Sundqvist ber alle kunder som kan ha kjøpt salami med dette merket, om å levere varene tilbake.

– Ta det med til butikken og få pengene tilbake, sier Sundqvist.

Gilde har trukket tilbake rundt 100 tonn Gilde-produkter siden 24. februar.

– Dette er slikt sett et lite parti, men feilen er utilgivelig og vi beklager den sterkt, sier Sundqvist, som er oppgitt over at E.coli-saken aldri ser ut til å ta slutt for Gilde.

– Den rir oss som et mareritt, konstaterer hun.