KRISTIANSAND: — Det er ikke så mye røyking i mitt miljø. Drikking er det litt av, men ikke mye, sier Henrik Nilssen (15).

MINDRE HASJ

En fersk rapport om rusvaner blant tiendeklassinger i Kristiansand viser at bruk av nikotin, alkohol og hasj er gått ned.

— Trenden nasjonalt går i samme leia. Det er gjort en god del arbeid på dette området i Kristiansand. Foreldre er på banen, og det har vært en kraftig satsing på det å være røykfri, sier mannen bak undersøkelsen, Kjell Th. Adolfsen.

Adolfsen er informasjonskonsulent ved Ressurs i Sentrum Kristiansand (RISK). Han synes det mest oppsiktsvekkende i undersøkelsen er at hasjbruken er halvert.

— I kullet for to år siden var det 11 prosent som brukte hasj. Nå er tallet 5,4 prosent. Ellers er det hyggelig å se at tallet på vold er gått ned. Vi opplevde tiendeklassingene som en høflig, spørrende gjeng, sier Adolfsen.

OPTIMISME

. Et svært positivt funn er at 98 prosent av elevene har tro på at de får seg en utdannelse og jobb de vil trives med.

— Jeg skal gå på byggfag og bli tømrer, sier Kevin Gundersen bestemt.

— Inntrykket mitt er at de fleste vet hva de har lyst til å jobbe med, sier Henrik Nilssen, som sikter seg inn mot en mekanikerutdannelse eller idrettslinja.

— Dette er gøy! Tallet viser at det er en optimistisk gjeng, som i større grad er opptatt av positive ting i samfunnet, sier Kjell Th. Adolfsen.

Et annet funn i undersøkelsen er en sterk nedgang i røyking blant jenter. 15-åringene Ingvild Syvertsen og Victoria Solberg som går i tiende klasse ved Høvåg skole forteller at det er endel røykere ved skolen deres.

— Men det er ingen av oss som røyker, sier Ingvild Syvertsen.

ANDRE FUNN.

60 prosent av elevene i undersøkelsen har drukket alkolhol. Øl og rusbrus er de vanligste rusmidlene. Omtrent 8 prosent drikker en gang i uka eller oftere, og over 100 av elevene har drukket hjemmebrent. Når det gjelder røyking, er prosentandelen 18 for guttene og 17 for jentene. Røykerne er de som ruser seg mest. 35 prosent av dagligrøykerne har brukt cannabis, og alle dagligrøykerne har drukket alkohol.

Andre hovedfunn er at det er minst rus der elevene bor sammen med begge foreldrene. Ungdom som får lov til å drikke av foreldrene, ruser seg mest. Videre er det minst rus blant elevene der foreldrene ikke bruker alkohol.

— Foreldrene mine ville aldri gitt meg alkohol før jeg er gammel nok, sier Henrik Nilssen og får støtte fra klassekameraten Kevin Gundersen.