KRISTIANSAND: — Det blir litt feil når vi ikke engang har fått nabovarsel om denne kirken, sier dugnadsleder Jon Tellefsen til Fædrelandsvennen.

Den planlagte serbisk ortodokse stavkirken på Tinnheias tak faller ikke helt i smak i nabolaget.

Tvert imot, skal mange være kritiske til å plassere en kirke med 600 medlemmer på en liten tomt, midt i boligbebyggelsen.

Ville stanse dugnad

— Vi har ikke lyst til å ha noen kirke her. Trafikken i området blir for stor. Kommunen har så mange andre fine tomter, blant annet nær idrettsplasser, der det er gode parkeringsmuligheter, nevner Jon Tellefsen.

Lørdag hadde han invitert en håndfull venner til dugnad i Gullveien, tvers over veien for kirketomten. Hans frue skal nemlig åpne familiebarnehage der om kort tid, og det ble blant annet brukt motorsag for å kappe opp gamle materialer.

Plutselig strømmet det til med 200 personer, som fylte parkeringsplassen på motsatt side av Tinnheiveien.

En representant for menigheten krysset veien og ba dugnadslaget legge ned arbeidet mens messen pågikk.

— Jeg svarte at det hadde jeg ikke mye lyst til. Det er vanlig å si ifra på forhånd ved slike arrangementer. Jeg ble litt provosert, medgir Tellefsen.

Spiller ingen rolle

Den uortodokse huseieren i Gullveien understreker at det ikke spiller noen rolle hva slags menighet det er snakk om. Motstanden ville vært den samme om en norsk frikirke var på trappene.

— Mange her oppe har ikke engang hørt om kirkeplanene.

Kjøpte tomt

Menigheten fikk tidligere i år tilbud om å kjøpe den 1,3 mål store, ledige tomten ved siden av Agder Taxi av Kristiansand kommune.

Der planlegges en kirke for 600 medlemmer i agderfylkene, Rogaland og Telemark - kirkesamfunnets andre kirkebygg i Norge. Men byggesaken er ikke kommet til politisk behandling i kommunen, så tillatelse er ikke gitt.

— Vi regner med å starte byggingen neste sommer. Vi satser på en rimelig enkel løsning, som ikke tar så lang tid, opplyser Branimir Simic, leder av menighetsrådet.

Han har følgende kommentar til episoden lørdag, der naboene ble bedt om å avbryte dugnaden.

— De ble bedt om å stoppe, men vi klager ikke på dem. Vi skal ha et godt forhold til våre naboer, bedyrer Simic.

Menigheten hadde tidligere på dagen gudstjeneste i Vågsbygd kirke, som de lånte for anledningen. Etter at kirketomten var velsignet, dro hele følget tilbake til kirken for å innta felles middag.

— Å innvie denne tomten har stor betydning for oss. Vi samles om en felles kristen sak, forteller Branimir Simic.

Han har tidligere uttalt til Fædrelandsvennen at menigheten ønsker en enkel kirke for ro og bønn, en stavkirke som kan bygges ut trinnvis og gjøre det litt vakkert i blokkmiljøet på Tinnheia.