VENNESLA: I den kaotiske leiligheten skal mannen bo fremover. Men leiligheten er praktisk talt ubeboelig og 33-åringen hadde i går kveld ikke noe sted å gjøre av seg.

— Alternativet nå er varmestua i Vennesla, sier mannens mor.

Foreldrene er fortvilet over hva som vil skje med sønnen, som de mener aldri får skikkelig hjelp.

— Når han er inne, har det vært i maks tre uker. Det har ikke hjulpet ham noen ting. Han får ikke vært inne så lenge at de får bygget ham opp igjen, sier mannens mor.

Sønnen ble lagt inn på Sørlandet sykehus Kristiansand 27. oktober. I går satt foreldrene i møte med folk fra sykehusets psykiatriske avdeling. Men det ble ingen løsning på hvor de skulle gjøre av sønnen. Sykehuset mente han var frisk nok til å bli skrevet ut.

Resultatet ble at han måtte bli med dem hjem.

33-åringen vil selv ikke være lenger på sykehuset og mener han vil klare seg i Vennesla.

REDDE.

Sønnen har gitt foreldrene lov til å vise leiligheten hans til Fædrelandsvennen.

Foreldrene sier at sønnen ikke er i stand til å ta seg av seg selv. Han har hatt tilsyn fra en psykiatrisk sykepleier i kommunen, men har ofte nektet å slippe vedkommende inn. Foreldrene frykter at resultatet nå blir nye perioder med rus og sykdom. Og så kanskje et nytt korttidsopphold.

— Men det hjelper ikke for ham. Vi har hele tiden slått i bordet og sagt at han trenger en langsiktig løsning, sier mannens mor

Sønnen har slitt med rusproblemer og har vært psykisk syk i over åtte år. Han har i dag diagnosen schizofreni

Foreldrene forteller at sønnen i 2002 hadde et fire måneder langt rehabiliteringsopphold bak seg.

— Det hjalp ham veldig. Vi påpekte at han trengte oppfølging etterpå og at det ikke ville gå uten det. Men så gikk det galt, sier mannens mor.

Foreldrene sier de ikke vil kritisere demsom er satt til å hjelpe sønnen.

— Vi ser at de ikke har noe å stille opp med, og vi skyter ikke på de pleierne som stiller opp for han. Men de har ikke ressurser. Det er det vi reagerer på, sier faren.

Har PLASSER.

Men ifølge klinikksjef for psykiatri og avhengighetsbehandling ved Sørlandet sykehus, Anders Wahlstedt, er det ikke mangel på sengeplasser som er problemet. På generelt grunnlag sier han at de fokuserer mer på å hjelpe pasientene nær hjemstedet i stedet for å legge dem inn på sykehus når de blir syke.

— Vi har flyttet fokus fra senger til et tilbud som ligger nærmere pasienten, sier han og legger til:

— Det er ikke gitt at det er senger som mangler. Et langtidstilbud kan bestå av andre tilbud enn en sengeplass.

— Men jeg har stor forståelse for at familier prøver alt. De opplever fort at de blir sittende i en skvis, sier Wahlstedt.

Det lykkes ikke Fædrelandsvennen å få tak i Venneslas helsesjef Stein Stokke i går. Men kommunelege II Per Kjetil Dalane sier at han kjenner til problemet.

  • Det har blitt en svingdørspolitikk, og det kan være frustrerende. Det kan jeg si som fastlege, selv om jeg ikke kjenner de store trekkene i systemet, sier Dalane. Han legger til at det er en utfordring å få til et samarbeid mellom kommunen og fagfolk på sykehuset.

Og foreldrene til 33-åringen vil fortsette å kjempe for sin sønn.

— Sjansene blir mindre for hvert sluk han faller ned i. Men jeg tror fortsatt at det går, sier moren.

— Ja, det nytter ikke å gi opp, sier faren.

DISKUTÉR DENNE SAKEN HER: