Grunnen til flomvarselet er at vannføringen er stor for årstiden i området fra Vest-Agder til Vestfold. I mindre lavlandsvassdrag på Sørlandet ventes vannet å stige og ligge rundt middelflom de nærmeste dagene. Også i større vassdrag er det ventet at vannet vil stige.

Det ble ikke noe av den varslete flommen på Østlandet. Norges vassdrags— og energidirektorat opplyser til P4 at det har kommet mye nedbør, men ikke på nær så store mengder at det skaper noen problemer.

Norges vassdrags- og energidirektorat opplyser til P4 at det har kommet mye nedbør, men ikke på nær så store mengder at det skaper noen problemer.

Vannføringen har vært størst i Oslo, Akershus og Østfold, som kun får slike mengder vann annethvert år. I Agder, Telemark og Buskerud har vannføringen foreløpig vært roligere, men her skal det komme mer nedbør.

Likevel mener Realf Ottesen, informasjonssjef i Agder Energi, at det foreløpig ikke er noen grunn til en voldsom frykt for at elvene skal stige over sine bredder.

— Det er ikke sånn at det er snakk om noen krise her, sier han til fvn.no.

Ottesen forklarer at det er mye å gå på i de tre hovedvassdragene på Sørlandet.

— Vi har fortsatt en del å gå på der. Det er mye vann der nå, men ikke så mye at det skulle tilsi flom, sier han.

Ottesen understreker likevel at det er vanskelig å spå hvor mye nedbør som skal til for at vassdragene går over sine bredder.

— Vi må bare holde situasjonen under oppsikt, sier han.

— Har dere en plan for hva dere vil gjøre hvis det blir flom?

— Det vi kan gjøre, er å holde igjen mest mulig vann i magasinene. På ett eller annet tidspunkt kan vannet stige over elvekanten, men de som bor langs elvene, er vant til at vannet går opp og ned, sier han.

I meldingen fra vassdrag- og energidirektoratet (NVE) heter det at det er stor risiko for at kulverter og andre avløpsveier tetter seg, og dette kan føre til lokale oversvømmelser.

Fredag vil det bli sendt ut en ny melding fra NVE siden værprognosen er usikker og det er meldt nedbør også utover torsdag og fredag.

Sjekk værvarselet for Agder her.