STAVANGER: — Vi trenger en sakkyndig uttalelse i forbindelse med bevegelsene til vogntoget. Dette må gjøres skikkelig slik at vi slipper overraskelser senere. Vi må ha alle fakta på bordet, sier politiadvokat Sigve Espeland ved Rogaland politidistrikt til fvn.no.

Ekteparet Arnt Olav Steinsland (39) og Anne Catrine Steinsland (38), og parets 5 år gamle datter Andrea, omkom da bilen de satt i ble overkjørt av et vogntog på Hæstad, øst for Helleland, i juli i år.

Betydning for straff

Tre personbiler kjørte etter hverandre vestover da den første bilen kom over i motgående kjørefelt og sneiet borti et vogntog. Den tsjekkiske trailersjåføren mistet kontrollen og braste inn i den tredje bilen. Det var i denne bilen, en Volvo stasjonsvogn, at familien fra Hægeland i Vennesla satt.

— Vi er ute etter hvorfor vogntoget kom over i motgående kjørefelt. Vi må finne ut mer om bakgrunnen, sier Espeland.

— Er ikke dette blitt tilstrekkelig undersøkt tidligere i etterforskningen?

— Jo, det er godt nok gjort. Men vi trenger ingeniører til å regne på årsaken. Det har betydning for om noen kan straffes.

En måned

Førerne av traileren og den første bilen på vei vestover har status som siktet. Bilføreren, en 26 år gammel kvinne fra Sandnes, har fått førerkortet beslaglagt. Trailersjåføren har fått tilbake førerkortet, men er fremdeles formelt siktet.

Siktelsen vil trolig bli opprettholdt ytterligere en måned.

— Vi venter nå på en tilbakemelding på hvilke sakkyndige vi skal benytte. Ingeniørfirmaet har sagt at det tar en måned før de kan gi tilbakemelding, sier Espeland.

Statsadvokaten i Rogaland skal deretter bestemme om det er grunnlag for å ta ut tiltale.