KRISTIANSAND: Tiltalte har over tre perioder på to år fått utbetalt dagpenger fordi han unnlot å skrive på meldekortene at han var i jobb.

Den tiltalte mannen er opprinnelig fra Bosnia, men har bodd i Norge siden 2000. I 2002 meldte han seg arbeidsledig. Han forklarte i retten at en kamerat nærmest fylte ut aetat-skjemaet for han fordi tiltalte kunne lite norsk, slik at han kunne motta dagpenger. I søknaden må det krysses av for at man har lest brosjyren "Dagpenger", der vilkårene for pengestøtte står. Tiltalte forklarte at han ikke hadde lest brosjyren, selv om det var krysset av for dette i søknaden.

Kameraten hadde også hjulpet han å fylle ut meldekortet første gangen det skulle gjøres. Tiltalte forklarte at han ved senere anledninger hadde brukt dette kortet som mal, uten å virkelig ha lest kortet.

På aktors spørsmål om tiltalte ikke synes det var rart at han fikk både dagpenger og lønn, svarte han at han trodde det skulle være slik, blant annet fordi han ikke hadde fast jobb.

Retten mener at det er tvil om tiltalte handlet forsettelig, fordi det kan tenktes at tiltalte ikke har forstått at han har plikt til å melde fra om all type arbeid. Retten mener imidlertid det ikke er tvil om at mannen har opptrådt grovt uaktsomt.

Mannen ble enstemmig dømt til 60 timers samfunsstraff med en gjennomføringstid på fem måneder, eller fengselsstraff på 45 dager. Han må også betale Aetat tilbake kroner 56.000 innen to uker.