OSLO: Ifølge VG har Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik, levert inn en liste til påtalemyndigheten der det går fram at Toskas viktigste krav er å slippe en forvaringsdom, som blant annet innebærer at han må sone i andre institusjoner og med en annen type innsatte enn i et ordinært fengsel. I verste fall kan en forvaringsdom føre til at Toska må tilbringe resten av livet bak murene.

Under NOKAS-rettssaken i Stavanger tingrett krevde påtalemyndigheten at David Toska skulle dømmes til 21 års forvaring, med en minstetid på ti år.

Nå ønsker hjernen bak NOKAS-ranet at påtalemyndigheten ikke legger ned en slik påstand en gang til. Toska mener selv at en tidsbestemt straff i et vanlig fengsel bør være tilstrekkelig for å ivareta samfunnets interesser i oppgjøret mot ham.

I tillegg krever Toska at en tungt belastet venn får en mild behandling i en rettssak og at han selv får flere permisjoner og gode soningsforhold.

For å hjelpe til med å bringe Munch-maleriene til rette krever også Toska at han selv skal få bestemme hvor han skal sone sin straff.

VG har fått opplyst at riksadvokat Tor-Aksel Busch har gitt klarsignal til å gå i forhandlinger med Toska.

– Vi kommenterer ikke slike saker – og i den uttalelsen ligger verken en bekreftelse eller avkreftelse, sier førsteadvokat Kjerstin Kvande hos Riksadvokaten.